REKLAMA
Odsłoń newsy
Odsłoń newsy
Copyright Wirtualna Polska Media S.A. - ReklamaRegulaminPrywatność
Odświeżone 2 godziny temu
Twoje konto
Pogoda
Radio
Quizy
0
graczy online
Graj teraz!
REKLAMA
jan muller16.10.16 (21:17)

Polacy napisali klasówkę z ortografii

Blisko tysiąc osób wzięło udział w największej i najtrudniejszej klasówce z ortografii - Ogólnopolskim Konkursie Ortograficznym Dyktando 2016. Impreza odbyła się w Centrum Kultury Katowice im. Krystyny Bochenek. Zaszczytny tytuł mistrza ortografii polskiej oraz 30 tys. zł nagrody przypadły panu Michałowi z Warszawy.
PAP/Andrzej Grygiel

Na podium znalazły się jeszcze dwie osoby. Pan Arkadiusz z Dzierzążnia i pani Katarzyna z Bierkowa k. Słupska. Zdobyli odpowiednio tytuł pierwszego i drugiego wicemistrza ortografii polskiej oraz nagrody pieniężne w wysokości 15 i 5 tys. zł.

Na scenie nie zabrakło znanych twarzy. W teście z języka polskiego wzięły udział znane osoby związane ze Śląskiem, m.in. Anna Guzik i Kamil Durczok. Obecny był też mąż pomysłodawczyni Dyktanda, senator Krystyny Bochenek, kardiochirurg Andrzej Bochenek z córką oraz przewodniczący Rady Języka Polskiego prof. Andrzej Markowski.

REKLAMA

Tekst Wielkiej Narodowej Klasówki przygotował prof. Andrzej Markowski. Możecie odsłuchać go poniżej, a potem przeczytać i sprawdzić swój wynik.

Dyktando 2016

Witam! To jest nie ekstra, lecz i nie marny, wideoblog quasi-kulinarny. Atrakcji będzie co niemiara, coach kucharz o nie się postara. Wkrótce założę też fanpage’a, lecz nie hejtujcie – to nic nie da. Przepisy będą multi-kulti, nienadaremnie byłem wszędzie - jak stąd dotamtąd, wszechświatowo, a nawet coś z matriksa będzie.

Ot, minimenu wprost z Hogwartu: słabo barwione trzy muffinki, chociażby lekko popsiukane niskosłodzonym sokiem z jeżyn, potem carpaccio, a nad ranem kieliszek courvoisiera. Z wyżyn, z czesko-morawskiej zwłaszcza, piwo warzone skrycie przez bożęta w parkach-ogrodach, jako żywo. I niechaj każdy zapamięta, że już w realu kulinarnym jednakby trzeba zjeść co nieco, choćby ciabattę albo kuskus ze sztukamięsem i ze świecą, zrobioną z maksirzodkwi sprytnie. Na deser niechże kucharz wytnie megapożywny kawał ciasta. Ma być mięciutkie, nie jak ytong, z którego stawiasz ściany domu, a który twardszy od betonu.

A z kuchni Dalekiego Wschodu to oprócz sushi bym polecał sajgonki z słodko-kwaśnym sosem i niejedzone prosto z pieca, a niekoniecznie też z kokosem, zwłaszcza o kwaśnosłodkim miąższu. I pamiętajże przecież w końcu o superleku, o żeń-szeniu, antystresowym cud-korzeniu.

Jeżeli ktoś nie doszacował wartości warzyw, to mu powiem, że pewna znana Kresowiaczka w tużprzedwojennym poradniku, reklamowała ich bez liku. Pisała dużo o endywii, cykorii, ale też o ziołach: szałwii, bazylii, kocimiętce. Przygotowane nie naprędce, ale z rozmysłem i powoli, są superekstrawartościowe. Albo i zdrowe: jak kto woli.

Przepisów tutaj tylko krztyna, lecz to cud-miód, ultramaryna. A kto się przeje i nie wydoli, niechżeżby wziął megaraphacholin.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

0
0
0
0
0
0
PODZIEL SIĘ
TWEETNIJ
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
REKLAMA
REKLAMA
Zamknij