Jan Muller| 

Polacy wiedzą jak kręcić lody. Ale dlaczego jemy ich tak mało?

14

Polacy udowadniają, że wiedzą jak kręcić lody, pokazują najnowsze dane Eurostat.

Polacy wiedzą jak kręcić lody. Ale dlaczego jemy ich tak mało?
(PAP/Wojciech Pacewicz)

*Unijny rynek lodów zdominowali Włosi. *Z tego kraju pochodzi blisko 1/5 całkowitej produkcji na rynkach Wspólnoty. To 595 milionów litrów rocznie. Polska zamyka pierwszą piątkę lodziarskich potentatów z 263 milionami litrów. Wyprzedzają nas Hiszpanie (300 mln), Francuzi (453 mln) i Niemcy (514 mln). Mamy za to apetyt na większy udział rynku.

W 2016 roku wyprodukowaliśmy 29 proc. lodów więcej niż rok wcześniej. Poza granice kraju najczęściej sprzedajemy do Niemiec (25 proc. eksportu), Czech (14 proc.), Wielkiej Brytanii (12 proc.) i Rumunii (9 proc.).

Przeciętny Europejczyk zjada rocznie 7 litrów lodów, donosi Bloomberg. O ile Polska jest niezłym producentem, gorzej z konsumpcją. Z nieco ponad 200 mln litrów lodów jedzonych rocznie jesteśmy dopiero na 6. pozycji. Daleko za Włochami z ponad 550 mln, Niemcami z ok. 460 mln czy Wielką Brytanią z ich ok. 380 mln litrów.

Z tych wspomnianych 7 litrów, aż 6,2 litra powstaje w fabrykach wielkich międzynarodowych koncernów. Za resztę odpowiadają mali lokalni producenci. Co ciekawe, w przypadku Włochów, większość ich produkcji idzie na rynek krajowy. Pod względem eksportu ten kraj jest dopiero na 5. pozycji. Największymi europejskimi eksporterami są Niemcy i Francuzi. Wartość rocznego eksportu obu państw wynosi ok. 400 mln euro.

Zobacz także: Zobacz także: Z wakacji przywozimy nadprogramowe 9 kg cukru

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić