*Unijny rynek lodów zdominowali Włosi. *Z tego kraju pochodzi blisko 1/5 całkowitej produkcji na rynkach Wspólnoty. To 595 milionów litrów rocznie. Polska zamyka pierwszą piątkę lodziarskich potentatów z 263 milionami litrów. Wyprzedzają nas Hiszpanie (300 mln), Francuzi (453 mln) i Niemcy (514 mln). Mamy za to apetyt na większy udział rynku.
W 2016 roku wyprodukowaliśmy 29 proc. lodów więcej niż rok wcześniej. Poza granice kraju najczęściej sprzedajemy do Niemiec (25 proc. eksportu), Czech (14 proc.), Wielkiej Brytanii (12 proc.) i Rumunii (9 proc.).
Przeciętny Europejczyk zjada rocznie 7 litrów lodów, donosi Bloomberg. O ile Polska jest niezłym producentem, gorzej z konsumpcją. Z nieco ponad 200 mln litrów lodów jedzonych rocznie jesteśmy dopiero na 6. pozycji. Daleko za Włochami z ponad 550 mln, Niemcami z ok. 460 mln czy Wielką Brytanią z ich ok. 380 mln litrów.
Z tych wspomnianych 7 litrów, aż 6,2 litra powstaje w fabrykach wielkich międzynarodowych koncernów. Za resztę odpowiadają mali lokalni producenci. Co ciekawe, w przypadku Włochów, większość ich produkcji idzie na rynek krajowy. Pod względem eksportu ten kraj jest dopiero na 5. pozycji. Największymi europejskimi eksporterami są Niemcy i Francuzi. Wartość rocznego eksportu obu państw wynosi ok. 400 mln euro.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.