o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
aktualizacja

Robisz to z mlekiem? Szybciej się zepsuje

1
Podziel się

Nie wszystkie lodówki są takie same i nie każde miejsce w nich jest równie mocno chłodzone. Wiedza o tym, gdzie stawiać mleko, może wydłużyć jego zdatność do spożycia.

Robisz to z mlekiem? Szybciej się zepsuje
(Shutterstock.com)
bESgISUl

Szef kuchni Daniel Norton wyjaśnił serwisowi techinsider.io, gdzie sam stawia mleko. Wyższe półki i te na drzwiach to zwykle najcieplejsze miejsca w lodówce, więc tych unika.

To najgorsze miejsca, by trzymać produkty żywnościowe wymagające mocnego chłodzenia, jak mleko czy surowe mięso - wyjaśnia.

Rady Nortona dotyczą "żywności wysokiego ryzyka". Tak określają ją amerykańskie przepisy. Trzymana w nieodpowiedniej temperaturze jest pożywką dla bakterii. W Stanach Zjednoczonych sklepy posługują się datą "przydatności do sprzedaży". Dobrze schłodzone mleko jest zdatne do spożycia nawet tydzień po upłynięciu tego terminu. W przypadku surowego mięsa - maksymalnie 1-2 dni.

bESgISUn

Autor: Jan Muller

Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.

bESgISUO
KOMENTARZE
(1)
Hj
6 lat temu
A ja właśnie dzisiaj wypiłem mleko tydzień po terminie, które przechowywałem na drzwiach lodówki. I co? I nic. Zapach, smak i konsystencja bez zarzutu. Żadnych dolegliwości nie mam. A, i mleko nie UHT tylko "świeże". Tak więc rady Nortona mam w du... :]
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić