Szef kuchni Daniel Norton wyjaśnił serwisowi techinsider.io, gdzie sam stawia mleko. Wyższe półki i te na drzwiach to zwykle najcieplejsze miejsca w lodówce, więc tych unika.
To najgorsze miejsca, by trzymać produkty żywnościowe wymagające mocnego chłodzenia, jak mleko czy surowe mięso - wyjaśnia.
Rady Nortona dotyczą "żywności wysokiego ryzyka". Tak określają ją amerykańskie przepisy. Trzymana w nieodpowiedniej temperaturze jest pożywką dla bakterii. W Stanach Zjednoczonych sklepy posługują się datą "przydatności do sprzedaży". Dobrze schłodzone mleko jest zdatne do spożycia nawet tydzień po upłynięciu tego terminu. W przypadku surowego mięsa - maksymalnie 1-2 dni.
Autor: Jan Muller
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.