Te plamki na owocach to trucizna. Lepiej na nie uważaj

42

Drobne, brunatne plamki na skórce to trująca i szkodliwa toksyna pleśniowa zwana patuliną. Najczęściej występuje na jabłkach, ale pokrywa także inne owoce.

Te plamki na owocach to trucizna. Lepiej na nie uważaj
(Instagram.com)

Powoduje silne zatrucia i jest rakotwórcza. TVN Meteo ostrzega, że patulina może także wywoływać wrzody układu pokarmowego. Nie wystarczy odkroić zepsutych kawałków, by pozbyć się zagrożenia. Obecność plamek świadczy o tym, że cały owoc jest zainfekowany i niezdatny do spożycia.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Przed zjedzeniem warto dokładnie obejrzeć wszystkie owoce. Toksyny atakują głównie jabłka, ale pojawiają się także na gruszkach, bananach, wiśniach, winogronach, morelach czy ananasach. Patulina może znaleźć się nawet w sokach i w przetworach.

Trucizna powstaje, kiedy jabłko czy gruszka uderzy np. o ziemię. Dookoła stłuczonego miejsca skórka robi się brunatna. Przez to, że toksyna łatwo rozpuszcza się w wodzie, szybko infekuje cały owoc, łącznie z pestkami.

Autor: Paulina Kwiatkowska

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Zobacz także:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić