Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To najzdrowszy sposób, by jedzenie smakowało lepiej

To badanie pokazuje, że osobom na niskocukrowej diecie każde jedzenie wydaje się słodsze.

cukier ukryty w jedzeniu
cukier ukryty w jedzeniu (123RF.COM)

W "American Journal of Clinical Nutrition" opisano doświadczenia z dietą, przeprowadzone na grupie dorosłych. Do Monell Chemical Senses Center zaproszono osoby pijące przynajmniej dwie puszki słodkich napojów dziennie i podzielono na dwie grupy. Nawyki jednej grupy pozostawiono bez zmian, drugiej obniżono dzienną dawkę kalorii pochodzących z cukru o 40 proc. zastępując kombinacją węglowodorów, tłuszczy i protein.

Wszyscy uczestnicy badania musieli wypić jeden słodzony napój albo zjeść pudding miesięcznie. Badanie trwało trzy miesiące. Na koniec okazało się, że ci na diecie niskocukrowej smak potraw odczuwali jako dużo słodszy, niż osoby z grupy kontrolnej.

Sukces? Częściowy. Żaden z uczestników badania nie pozostał na diecie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić