Aneta Michałowska| 

Trzymasz te rzeczy poza lodówką? Popełniasz błąd

18

Niektóre produkty spożywcze rodzą wątpliwości, w jakiej temperaturze je przechowywać. Warto uporządkować te informacje i uchronić się przed zbędnym wyrzucaniem popsutej żywności.

Lodówka
Lodówka (Shutterstock.com)

W lodówce przechowujemy jajka i masło.Jaja wyeksponowane na sklepowych pólkach mogą wprowadzać klientów w błąd. Skoro tam leżą w temperaturze pokojowej, to dlaczego w domu nagle trzeba je chłodzić? Odpowiedź jest prosta. Jajka zaczynają się psuć w temperaturze wyższej niż 20 st.C. Hale supermarketów jej nie przekraczają, natomiast mieszkania najczęściej tak.

*Sosy, m. in. musztardę, keczup i majonez oraz dżemy i marmolady też powinny trafić do lodówki. *Ale tylko po otwarciu. Jeśli któryś z tych produktów nie został napoczęty, śmiało może leżeć w spiżarni. To samo dotyczy sosów do sałatek (dressingów) i olejów z orzechów.

*W temperaturze pokojowej przechowujemy masło orzechowe sos sojowy czy chleb. *Tych produktów nie ma sensu trzymać w chłodnym miejscu nawet po otwarciu.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić