Albert Kamiński| 
aktualizacja 

Tym sposobem schłodzisz butelkę w kilka minut. Jeden magiczny składnik

25

Zimny napój to jedna z najbardziej pożądanych rzeczy podczas upałów. Jak szybko go schłodzić? Okazuje się, że kluczem do tego... sól.

Cold bottles of beer in the brazen bucket on the wooden table.
Cold bottles of beer in the brazen bucket on the wooden table. (iStock.com, ValentynVolkov)

Sposobów na chłodzenie napojów jest wiele. Nie wszystkie one jednak powodują, że puszka albo butelka stanie się zimna w odpowiednio krótkim czasie. Okazuje się, że to właśnie połączenie lodu i soli jest najskuteczniejszym trikiem na schłodzenie płynów.

To szalenie proste. Wrzuć do miski kostki lodu, a następnie zalej je niewielką ilością zimnej wody. Później dodaj do wszystkiego łyżkę soli na każdy litr wody. Po umieszczeniu w mieszaninie butelek z napojem, odczekaj dwie minuty. Będą idealnie zimne.

Zasada działania jest prosta. Sól obniża temperaturę topnienia lodu i przez to zamienia go w wodę. W efekcie po zmieszaniu wody "lodowej" z resztą, w misce znajdzie się ciecz temperaturze poniżej 0 st. Celsjusza. Napój momentalnie staje się wtedy zimny - informuje yahoo.com

Jest jeszcze jeden sposób, jednak bardziej czasochłonny. Będzie pomocny jeżeli nie masz kostek lodu ani soli, ale masz zamrażalnik. Owiń butelki zwilżonym papierowym ręcznikiem i włóż do zamrażarki. W ten sposób czas schłodzenia ulegnie zdecydowanemu skróceniu, a ty szybciej ochłodzisz się w upalny dzień.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić