o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Krzysztof Narewski
|

W sklepie ciągle widzisz takie mięso. To wcale nie krew

16
Podziel się

W sklepowych chłodziarkach często to widzicie – mięso i coś czerwonego, co wypływa spod spodu. Wbrew pozorom nie jest to krew, a białko nazywane mioglobiną.

W sklepie ciągle widzisz takie mięso. To wcale nie krew
(o2.pl)
bDUGonLV

Mioglobina jest naturalnym białkiem magazynowanym w mięśniach. W połączeniu z wodą używaną w rzeźni wypływa z mięsa. Przez to później w sklepie widzimy ten czerwony płyn. To dzięki mioglobinie mięso ma też swój charakterystyczny kolor.

Bez tego białka mięśnie nie mogłyby spełniać swojej funkcji. Mioglobina jest bowiem odpowiedzialna za magazynowanie w nich tlenu. Działa to tak samo jak w przypadku hemoglobiny, która ma identyczne zadanie, ale we krwi.

bDUGonLX

*Jeśli zatem zobaczycie czerwony płyn wypływający spod mięsa, nie macie po co wzdrygać się z obrzydzenia. *Zdecydowana większość krwi wypłynęła już z niego w rzeźni. Na kupionym mieście zobaczycie co najwyżej jej śladowe ilości.

*Z mioglobiną wiążę się jeszcze jedna ciekawostka. *Niby prosta sprawa, ale była to pierwsza poznana struktura białka. Odkrył ją w 1958 roku John Kendrew i jego współpracownicy. Cztery lata później on oraz Max Perutz otrzymali za to Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

bDUGonMd
bDUGonMy
KOMENTARZE
(16)
segh
4 lata temu
Redaktor dostał schaba na obiad i wysmarzył lojalny artykół..
zmb
4 lata temu
Pitne to to nie jest?
SAD
4 lata temu
Co za specjaliści LOL xD To solanka albo roztwór fosforanowy,solanka zwiększa termin ważności a fosforany zwiększają wagę mięsa która powoduje wchłanianie wody. Stawiał bym na to drugie.
bDUGonMz
mioglobina my...
4 lata temu
My już dawno przestaliśmy kupować mięso w sklepie. Kupujemy bezpośrednio od sprawdzonych hodowców. Z rozebraniem i transportem wychodzi cena podobna jak sklepowa, ale mięso jest bez porównania lepsze i nic czerwonego z niego nie wycieka... Tego syfu sklepowego nawet nas pies nie chce jeść. Wystarczy większa zamrażarka i można jeść mięso, a nie chemie, antybiotyki i cierpienie zwierząt z masowej produkcji.
dddi
4 lata temu
a co osocze ?
Najnowsze komentarze (16)
errata
4 lata temu
" Na kupionym mieście zobaczycie ..." Hmm...To miasto można kupić w sklepie?
mioglobina my...
4 lata temu
My już dawno przestaliśmy kupować mięso w sklepie. Kupujemy bezpośrednio od sprawdzonych hodowców. Z rozebraniem i transportem wychodzi cena podobna jak sklepowa, ale mięso jest bez porównania lepsze i nic czerwonego z niego nie wycieka... Tego syfu sklepowego nawet nas pies nie chce jeść. Wystarczy większa zamrażarka i można jeść mięso, a nie chemie, antybiotyki i cierpienie zwierząt z masowej produkcji.
miro
4 lata temu
wypłynęła niemiecka solanka :)
ikj
4 lata temu
Albo woda wyplywa - mieso namoczone zeby waga byla wyzsza
ikj
4 lata temu
Albo woda wyplywa - mieso namoczone zeby waga byla wyzsza
ktoś
4 lata temu
Nie ma co się wzdrygać z obrzydzenia? A właśnie, że jest - w tej cieczy, cokolwiek to na serio jest, o wiele szybciej niż bez niej rozwijają się bakterie i mięso szybciej się psuje.. Także trzeba unikać ''pływającego'' mięsa :v
adam
4 lata temu
A kto i po co ma na to patrzeć? Rozumni ludzie i tak nie jedzą mięsa.
goblin
4 lata temu
Redaktor przyznaj że to twój pies na spodku..:)
bDUGonMr
SAD
4 lata temu
Co za specjaliści LOL xD To solanka albo roztwór fosforanowy,solanka zwiększa termin ważności a fosforany zwiększają wagę mięsa która powoduje wchłanianie wody. Stawiał bym na to drugie.
pamiętliwy
4 lata temu
Mam swoje lata i nie pamiętam brzydkich świnek od chłopa, żeby ich mięso miało aż tyle tego "cudu" Pana Redaktora
mm
4 lata temu
"Zdecydowana większość krwi wypłynęła już z niego w rzeźni. Na kupionym mieście zobaczycie co najwyżej jej śladowe ilości." Po co mam kupować miasto? Żeby zobaczyć śladowe ilości krwi?
Z ciekawości
4 lata temu
Jak Wam się je cudze życie?
miki
4 lata temu
pokazane mięso jest po rozmrozeniu pochodzenie belgia lub holandia jak kolega wczesniej napisał mięso raczej po na szczyknięciu takie jedzie do nas bo jest tansze a u nas rozmrozenie ponowne naszczyknięcie szybka promocja bo jast z czego większosc woda i białko ( nie ma obiadów za darmo )
dddi
4 lata temu
a co osocze ?
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić