Zjedlibyście szczura? A dla nich to największy przysmak
W wielu częściach świata szczury uznawane są za zwierzęta brudne, odrzucające. Ale dla niektórych społeczności gryzonie to smakołyki, bez których nie może się obyć żadna impreza.
To co dla jednych jest wstrętne, dla innych może być niezwykle przyjemne. O kim mowa? W odległej górskiej wiosce w Indiach żyje plemię Adi. Każdego roku obchodzi ono niezwykłe święto sztuki kulinarnej - głównym składnikiem jest mięso szczura. Jednym z ulubionych dań Adi jest gulasz zwany bule-bulak oying, który zrobiony jest z żołądka szczura, jelit, wątroby, jąder, płodów, a to wszystko gotowane razem z ogonami i nogami.
Miejscowi kucharze są specjalistami w przygotowywaniu dań z gryzoni. Mięso szczura to obowiązkowy element menu podczas wizyty gościa w domu albo podczas celebrowania uroczystości.
Ogon i łapy szczura są szczególnie cenione za ich smak. Powiedziano mi, że jeżeli nie ma szczurów, to nie ma imprezy. A jak nie ma imprezy, to nie ma szczęścia – powiedział Victor Benno Meyer-Rochow z fińskiego uniwersytetu w Oulu, który badał kulturę i zwyczaje plemienia.
Indie to nie jedyne miejsce, gdzie przysmakiem są gryzonie. Brytyjski prezenter telewizyjny Stefan Gates podczas jednej ze swoich podróży w okolicach miasta Jaunde w Kamerunie znalazł małą fermę szczurów trzcinowych. Opisał ten gatunek jako „małe i złośliwe psy”. Cena mięsa tych szczurów jest niezwykle wysoka, dlatego są one traktowane iście po królewsku.
Jak smakuje mięso gryzoni?
To było najsmaczniejsze mięso, jakie kiedykolwiek jadłem. Przypomina mięso duszone z pomidorami. Trochę jak wieprzowina, ale bardzo delikatna, jak powoli gotowana łopatka wieprzowa. Natomiast gulasz ze szczura to bardzo soczyste mięsko z piękną warstwą tłuszczu, która się powolutku roztapiała – powiedział Stefan Gates.