aktualizacja 

Kupił drożdżówkę i 3 chleby. Paragon z piekarni w Krakowie budzi emocje

335

Paragony grozy zalewają internet. Jeden z internautów pokazał, ile zapłacił w jednej z krakowskiej piekarni za 3 chleby i drożdżówkę. Cena tej ostatniej wprawia w osłupienie.

Kupił drożdżówkę i 3 chleby. Paragon z piekarni w Krakowie budzi emocje
Paragon z piekarni w Krakowie (Twitter)

Od kilku miesięcy inflacja i związana z nią drożyzna daje się we znaki Polakom. Drożeje niemal wszystko od żywności w tym podstawowe produkty jak: chleb, olej czy masło, po paliwo, usługi, prąd i gaz. Polacy podczas płacenia rachunków czy to w sklepach, piekarniach, na stacjach benzynowych czy w restauracjach robią wielkie oczy. Z miesiąca na miesiąc coraz głębiej muszą sięgać do kieszeni.

Pan Przemek zamieścił na Twitterze paragon z jedej z piekarni w Krakowie. Za trzy chleby i drożdżówkę mężczyzna zapłacił 56 zł.

Drożdżówka i 3 chleby, 56 zł - napisał internauta załączając paragon z piekarni.

Należy podkreślić jednak, iż zakupione pieczywo jest bio lub z ziarnami. Tego typu pieczywo jest zazwyczaj dużo droższe od zwykłego pszennego chleba. Za chleb bio orkiszowy razowy internauta zapłacił 13 zł, chleb pszenny wieloziarnisty z kolei kosztował 16 zł, a chleb pszenno-żytni z owsianką i siemieniem lnianym 17 zł.

Najbardziej jednak zaskakuje cena drożdżówki z budyniem i porzeczką. Pan Przemek zapłacił za nią aż... 10 zł.

"Ta drożdżówka za 10 złotych to z kawałkami złota?", "Panie z czego tę drożdżówkę robią za dychę?" - dziwią się internauci w komentarzach.

Jak czytamy na stronie piekarni chleby w tej piekarni są pieczone tylko i wyłącznie na zakwasie. "Nie używamy drożdży ani żadnych polepszaczy. Zawierają minimum 20 proc. mąki pełnoziarnistej, sól Kłodawską i najwyższej jakości niestandaryzowane mąki z małych, w większości ekologicznych młynów" - podkreśla piekarnia.

W celu wydobycia jak najlepszego smaku i walorów zdrowotnych nasze chleby fermentują kilkanaście godzin w niskiej temperaturze. Wszystkie te czynniki wpływają na wyjątkowy, złożony smak, chrupiącą skórkę i długo utrzymującą się świeżość naszych chlebów - zaznacza piekarnia.
Trwa ładowanie wpisu:twitter

#pokażparagon. Od jakiegoś czasu publikujemy tzw. "paragony grozy i łagodności" z różnych turystycznych kurortów w całej Polsce i nie tylko. Dzięki temu nasi czytelnicy mogą lepiej przygotować się do planowania budżetu swojego wyjazdu. Wysyłajcie nam swoje "paragony grozy" lub "paragony łagodności". Piszcie do nas przez dziejesie.wp.pl.

Zobacz także: Warszawiacy byli wściekli. Pączki za 10 zł to tylko początek
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić