Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska
|

Kosmos! Tyle teraz kosztuje schabowy u Gessler. Można spaść z krzesła

528
Podziel się:

Magda Gessler to najpopularniejsza polska restauratorka. Jej restauracja "U Fukiera" serwuje wyśmienite dania kuchni polskiej. Na obiad tam jednak nie każdy może sobie pozwolić. Wszystko za sprawą cen, które ostatnio poszły jeszcze w górę. Schabowy i tak był drogi, bo kosztował 64 zł. Teraz trzeba zapłacić jeszcze więcej.

Kosmos! Tyle teraz kosztuje schabowy u Gessler. Można spaść z krzesła
Magda Gessler (AKPA)

Magda Gessler dała się poznać szerszej publiczności dzięki "Kuchennym rewolucjom". W programie już od ponad dekady pomaga restauratorom w zbudowaniu własnej marki.

Jej zdaniem, aby osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, potrzebne są dwa czynniki. Po pierwsze - wysokiej jakości kuchnia, po drugie - przystępne ceny. I o ile na jakość dań serwowanych u Gessler mało kto narzeka, o tyle ceny są dla niektórych zaporowe.

Obiad liczony w setkach

Za obiad w jej warszawskiej restauracji "U Fukiera" trzeba słono zapłacić. Klienci, którzy lubią dobrze zjeść, muszą się przygotować na naprawdę spory wydatek.

Ostatnio, wraz z szalejącą drożyzną, ceny poszły jeszcze w górę. Za schabowego "z zasmażaną kapustą, na całą patelnię", trzeba zapłacić 78 zł. Jeszcze kilka miesięcy temu cena również była wysoka, ale nie aż tak - wynosiła 64 zł.

Miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej nie będą z pewnością zachwyceni również ceną gołąbków. Za te trzeba zapłacić dzisiaj 65 zł.

A jeśli mamy ochotę na więcej mięsiwa, możemy zdecydować się na kaczkę lub antrykot. Ceny to odpowiednio 130 zł i 180 zł.

Jeśli marzy nam się z kolei dwudaniowy obiad, Gessler ma w swoim menu m.in. zupy. Ich ceny jednak również nie są niskie. Flaki - 43 zł, miseczka barszczu - 39 zł. Najtańszy jest rosół - za 35 zł.

Za "coś słodkiego" również każe sobie słono płacić. Za klasyczną szarlotkę czy sernik trzeba dać odpowiednio 31 zł i 35 zł. Już nie mówiąc o bardziej wykwintnych "bajerach", jak moelleux au chocolat (fondant czekoladowy) czy parfait chałwowe... Te kosztują 37 zł i 41 zł.

Jak widać, tradycyjny obiad dla czteroosobowej rodziny to wydatek bagatela kilkuset złotych. A trzeba doliczyć obowiązkową opłatę w wysokości 10 proc. za obsługę i napoje.

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(528)
Chuie
3 miesiące temu
Otwierajcie restauracje, wyższa jakość mniejsze ceny. Wtedy zmusicie ją do obniżki cen.
aga
3 miesiące temu
W czym problem??? Nie chcesz,za wysoka cena? Nie kupuj!Nie jedz tam! Robią jazdę z "paragonami grozy" jakby nie mieli nic innego do roboty.Nie stać Cię to jedz w domu a nie obrabiaj tył...ów innym.
Ona
3 miesiące temu
Co trzeba mieć w głowie, by pohukiwac na restauratorów za zbyt wygórowane ceny w menu, a samemjw swojej knajpie " życzyć" sobie za talerz rosołu ponad 60 zł, za pączek 16, 18 zł, a kawałek schabu ponad 70 zł??? Bezczelność tej osoby przekracza Rubikon, tak jak snobizm gości. Przypomnę tylko, że ludzie umierają z głodu nie tylko w Ukrainie Pani Gessler.
Anonymous1991
3 miesiące temu
Bo kto w ogóle u niej sie stołuje. To jedzenie jest obrzydliwe.... przynajmniej dla mnie... a zachowanie tej pani co do innych restauracji jest conajmniej skandaliczne. Raz że ludzie robią jej darmowe promo a chociaż by przez taki artykuł.
Joga
3 miesiące temu
Tylko od nas zależy czy takie restauracje z cenami z kosmosu będą istniały... Wystarczy nie być klientem takiego miejsca...Proste.
Małgorzata
3 miesiące temu
Ludzie za co chcecie płacić.Widząc jak łazi po obcych restauracjach z wiszącymi włosami i pazurami z wymalowanymi paznokciami miesza jedzenie i brudnymi pierścieniami to dopiero co u siebie robi.Odważnym życzę SMACZNEGO!!!!!!!
Barbara
3 miesiące temu
Geslerowa zwariowała z cenami.Odłęd ludzie nie dajcie nabijać się w butelkę.
Fauve
3 miesiące temu
To są normalne, umiarkowane, zachodnie ceny. Tyle, że na pewno lepszą jakosc. Tyle płaci się np w Szwecji za byle jakie danie w podrzędnej restauracji z ubogim jadłospisem.
Hanys
3 miesiące temu
Jak was nie stac z pisowskich socjali to nie komentujcie albo do roboty juz nie dlugo bedziecie sobie mogli pomarzyc o kotletach socjalne nieroby mnie stac I to nie jest duza cena placi sie tez za renome restauracji nie jakis bar przydrozny
Marcin
3 miesiące temu
NIedawno byłem i jadłem ( nie był to schabowy) szału nie ma !!! Szczerze mówiąc wolę w zwykłym barze, smaczniej, swobodniej, bez wynalazków, bufonerii i pajaacowania.
Marcin
3 miesiące temu
NIedawno byłem i jadłem ( nie był to schabowy) szału nie ma !!! Szczerze mówiąc wolę w zwykłym barze, smaczniej, swobodniej, bez wynalazków, bufonerii i pajaacowania.
Jan 1948
3 miesiące temu
Patrząc na to pudło traci się apetyt!
Ona
3 miesiące temu
Za tego jednego kotleta schabowego u tej Gessler kupi się ze 4 kilo schabu w markecie.
klient
3 miesiące temu
I co z tego? Mamy wolny wybór i wiele ofert.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić