Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska| 

Kosmos! Tyle teraz kosztuje schabowy u Gessler. Można spaść z krzesła

781

Magda Gessler to najpopularniejsza polska restauratorka. Jej restauracja "U Fukiera" serwuje wyśmienite dania kuchni polskiej. Na obiad tam jednak nie każdy może sobie pozwolić. Wszystko za sprawą cen, które ostatnio poszły jeszcze w górę. Schabowy i tak był drogi, bo kosztował 64 zł. Teraz trzeba zapłacić jeszcze więcej.

Kosmos! Tyle teraz kosztuje schabowy u Gessler. Można spaść z krzesła
Magda Gessler (AKPA)

Magda Gessler dała się poznać szerszej publiczności dzięki "Kuchennym rewolucjom". W programie już od ponad dekady pomaga restauratorom w zbudowaniu własnej marki.

Jej zdaniem, aby osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, potrzebne są dwa czynniki. Po pierwsze - wysokiej jakości kuchnia, po drugie - przystępne ceny. I o ile na jakość dań serwowanych u Gessler mało kto narzeka, o tyle ceny są dla niektórych zaporowe.

Obiad liczony w setkach

Za obiad w jej warszawskiej restauracji "U Fukiera" trzeba słono zapłacić. Klienci, którzy lubią dobrze zjeść, muszą się przygotować na naprawdę spory wydatek.

Ostatnio, wraz z szalejącą drożyzną, ceny poszły jeszcze w górę. Za schabowego "z zasmażaną kapustą, na całą patelnię", trzeba zapłacić 78 zł. Jeszcze kilka miesięcy temu cena również była wysoka, ale nie aż tak - wynosiła 64 zł.

Miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej nie będą z pewnością zachwyceni również ceną gołąbków. Za te trzeba zapłacić dzisiaj 65 zł.

A jeśli mamy ochotę na więcej mięsiwa, możemy zdecydować się na kaczkę lub antrykot. Ceny to odpowiednio 130 zł i 180 zł.

Jeśli marzy nam się z kolei dwudaniowy obiad, Gessler ma w swoim menu m.in. zupy. Ich ceny jednak również nie są niskie. Flaki - 43 zł, miseczka barszczu - 39 zł. Najtańszy jest rosół - za 35 zł.

Za "coś słodkiego" również każe sobie słono płacić. Za klasyczną szarlotkę czy sernik trzeba dać odpowiednio 31 zł i 35 zł. Już nie mówiąc o bardziej wykwintnych "bajerach", jak moelleux au chocolat (fondant czekoladowy) czy parfait chałwowe... Te kosztują 37 zł i 41 zł.

Jak widać, tradycyjny obiad dla czteroosobowej rodziny to wydatek bagatela kilkuset złotych. A trzeba doliczyć obowiązkową opłatę w wysokości 10 proc. za obsługę i napoje.

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić