Króluje w niemieckich restauracjach. To rarytas z Polski
W niemieckim Essen oficjalnie rozpoczyna się sezon na gęsinę. Lokalna gastronomia przygotowała bogatą ofertę dań, które z pewnością urzekną wszystkich miłośników klasycznej kuchni. Warto wiedzieć, że około 80 procent gęsiny serwowanej w Niemczech pochodzi z m.in. Polski.
Najważniejsze informacje
- Gęsi to tradycyjny specjał w okresie od Dnia Świętego Marcina do Bożego Narodzenia.
- W Essen wiele restauracji oferuje różnorodne dania z gęsi.
- Ważne jest, aby dokonać wcześniejszej rezerwacji z powodu dużego zainteresowania.
Tradycja gęsiny w Essen
Gęsina to jeden z najbardziej rozpoznawalnych kulinarnych symboli jesienno-zimowego okresu, przypadającego między dniem św. Marcina a Bożym Narodzeniem. Zwyczaj jej podawania sięga legend o św. Marcinie z Tours, który - pragnąc uniknąć godności biskupiej - miał ukryć się w gęsim kurniku.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Hałaśliwe ptaki szybko zdradziły jego kryjówkę, dzięki czemu do dziś w wielu regionach Europy to właśnie gęsi pojawiają się na świątecznych stołach. Ta tradycja, splatająca elementy religijne z kulinarną praktyką, stanowi integralną część niemieckiej kultury gastronomicznej i jest szczególnie widoczna w restauracjach Essen.
Polska gęś króluje w Niemczech
W tamtejszych lokalach można znaleźć imponujący wybór dań z gęsiny. Jak informuje portal essen.t-online.de, w Villa Vue goście mogą spróbować soczystej gęsiej nogi podanej z aromatycznym sosem, jabłkiem, czerwoną kapustą i klasycznymi kluskami - a wszystko to w urokliwej scenerii nad jeziorem Baldeneysee. Cena tego dania wynosi około 33 euro (ok. 140 zł).
Miłośnicy kulinarnej odmienności mogą odwiedzić Ristorante da Omero, gdzie gęsina serwowana jest z dodatkiem czerwonej kapusty i pieczonych kasztanów. Ten wariant kosztuje ok. 28,90 euro (ok. 122 zł).
Popularność gęsiny w Niemczech nieustannie rośnie, co przekłada się na coraz większe zainteresowanie lokalami, które włączają ją do sezonowego menu. Jak podaje portal essen.t-online.de, aż około 80 proc. gęsi podawanych w Niemczech pochodzi z importu - głównie z Polski i Węgier. W Essen wiele restauracji rozpoczyna gęsi sezon już na początku listopada.
Ze względu na duże zainteresowanie, gościom zaleca się wcześniejszą rezerwację stolików. Osoby planujące spontaniczne wyjścia powinny wcześniej upewnić się telefonicznie, czy wybrane dania są aktualnie dostępne - restauratorzy podkreślają bowiem, że nie zawsze można je serwować każdego dnia.