Oświadczenia majątkowe prezesa i premiera. Możecie się zdziwić

Jarosław Kaczyński i Mateusz Morawiecki złożyli oświadczenia majątkowe na koniec kadencji. Dowiadujemy się z nich, jakimi pieniędzmi dysponują najważniejsi politycy PiS, a także chociażby tego, ile wynosi ich wynagrodzenie. Okazuje się, że prezes PiS przez ostatnie cztery lata wzbogacił się, a prezes Rady Ministrów zbiedniał.

Oświadczenia majątkowe prezesa i premiera. Możecie się zdziwić
Oświadczenia majątkowe Kaczyńskiego i Morawieckiego. Możecie się zdziwić (PAP, Artur Reszko, Piotr Polak)

Temperatura rośnie, wybory parlamentarne coraz bliżej. Kandydaci robią, co mogą, by przekonać do siebie wyborców w swoich okręgach.

Z najnowszego sondażu United Surveys dla RMF FM i "Dziennika Gazety Prawnej" wynika, że na 4 października do Sejmu weszłoby pięć ugrupowań.

Na Prawo i Sprawiedliwość chce zagłosować 32 proc. Polaków. Koalicję Obywatelską poparłoby 28,2 proc. wyborców. Z kolei Trzecia Droga mogłaby uzyskać wynik 11 procent. Na Lewicę zamierza zagłosować 10,2 proc. badanych, a na Konfederację - 10 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: WP News wydanie 08.08, godzina 11:50

Warto podkreślić, że gra toczy się nie tylko o władzę, ale i spore pieniądze. Przecież wygrana gwarantuje stałą i niemała pensję.

Jak zmieniał się majątek Jarosława Kaczyńskiego?

W 2019 r., kiedy zaczynała się IX kadencja, Jarosław Kaczyński wykazał, że ma 82 756 zł oszczędności, dom na warszawskim Żoliborzu (wycenił go na 1,5 mln zł, 1/3 domu należy do niego), kredyt, jaki zaciągnął kilkanaście lat temu na leczenie chorej mamy Jadwigi Kaczyńskiej. W 2019 r. miał do spłaty 109 tys. zł.

Cztery lata później sytuacja wygląda następująco. Prezes PiS na swoim koncie ma 289 995,58 zł oszczędności (więcej o ponad 200 tys. zł). Jego zadłużenie zmniejszyło się do 61 871 zł, a wartość domu wzrosła do 1,8 mln zł (tak Kaczyński wykazał w oświadczeniu).

Jak udało się Jarosławowi Kaczyńskiemu uzbierać takie oszczędności? Otóż prezes PiS przez dłuższy czas łączył mandat poselski z pracą wicepremiera. Do tego pobiera jeszcze emeryturę.

Tak więc przez cztery lata: uposażenie i pensja z KPRM wyniosły 790 877 zł , dieta poselska - 108 326 zł, emerytura - 439 887 zł. A zatem w ciągu czterech lat dochody Kaczyńskiego razem ze świadczeniem przekroczyły 1,3 mln zł.

Mateusz Morawiecki. Tak zmieniał się jego majątek

A jak w przeciągu czterech lat zmieniła się sytuacja majątkowa premiera Mateusza Morawieckiego?

Otóż, kiedy w 2019 r. wchodził do rządu zadeklarował, że posiada 5 mln 100 tys.zł oszczędności, dwa domy: 150 mkw wart 1,9 mln zł i 100 mkw o wartości ok. 3-3,5 mkw., mieszkanie 74,2 mkw warte 1,1 mln zł, segment 180 mkw (50 proc. udziału) o wartość 600 tys. zł, działkę rolną 2 ha wartą ok. 200 tys. zł, meble i sprzęt kuchenny warte ok. 350 tys. zł i uprawienia do akcji w liczbie 3857.

Co ciekawe z oświadczenia majątkowego, które złożył na koniec kadencji, wynika, że oszczędności premiera Mateusza Morawieckiego zmalały.

Obecnie wynoszą one 69 500 zł (razem z wpłatami do Pracowniczych Planów Kapitałowych) oraz 4 470 280 zł ulokowane w obligacjach skarbowych. Co daje łącznie 4 539 000 zł. Tak więc oszczędności zmniejszyły się 560 tys. zł. Pozostałe składniki majątku nie zmieniły się.

Dodajmy, ze w ciągu czterech lat Mateusz Morawiecki uzyskiwał dochody z dwóch źródeł: z Kancelarii Premiera oraz Kancelarii Sejmu (dieta parlamentarna). W sumie jako premier zarobił dokładnie 1 128 908 zł, do tego trzeba doliczyć 147 863 zł diety. W sumie, w trakcie kadencji na konto Morawieckiego wpłynęło 1 276 771 zł.

Autor: NJA