Popularne kanapki trafiły do laboratorium. Wyniki zaskoczyły cały świat

42

W USA przeprowadzono badania laboratoryjne kanapek sieci Subway. Naukowcy sprawdzili DNA farszu, który miał być wykonany z tuńczyka. Okazało się, że nie było tam tuńczyka.

Popularne kanapki trafiły do laboratorium. Wyniki zaskoczyły cały świat
Kanapki z sieci Subway zostały przebadane w laboratorium w USA (zdjęcie poglądowe). (Pixabay)

Przebadane zostały kanapki z sieci Subway. Sprawą zajmowano się już wcześniej, a w Kalifornii złożono pozew, według którego w paście z tuńczyka używanej do kanapek, nie ma tuńczyka.

Zero tuńczyka w tuńczyku

New York Times przeprowadził niezależne badania, których wyniki zaskoczyły cały świat. Okazało się, że w tuńczyku używanym przez subway nie ma DNA tuńczyka.  

Są dwa możliwe wnioski. Albo jest to produkt tak przetworzony, że cokolwiek z niego pobraliśmy, nie byliśmy w stanie dokonać identyfikacji, albo coś tam mamy, ale nie jest to tuńczyk – powiedziała rzeczniczka laboratorium.

Laboratorium, które przeprowadziło badanie, chce pozostać anonimowe i nie ujawnia żadnych danych. Podobne badania były prowadzone już wcześniej. Wtedy znaleziono tuńczyka, chociaż były to śladowe ilości.

Subway nie ma sobie nic do zarzucenia. Uważa, że zarzuty są bezpodstawne, a wina może leżeć po stronie producenta tuńczyka w puszcze, z którego korzysta sieć.

Zobacz także: Zabraknie wody w kranie? Ponad sto gmin ma olbrzymi problem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić