aktualizacja 

To koniec? Znana restauracja straciła 3 gwiazdki Michelin w jeden dzień

12

Osiągnięcie celu wymaga czasu, ale wystarczy kilka chwil, żeby wszystko stracić. Boleśnie przekonała się o tym legendarna nowojorska restauracja — "Chef’s Table at Brooklyn Fare" z dzielnicy Hell’s Kitchen. Lokal stracił trzy gwiazdki Michelin w jeden dzień. To pokłosie głośnego konfliktu oraz karygodnego zachowania szefa kuchni wobec pracowników.

To koniec? Znana restauracja straciła 3 gwiazdki Michelin w jeden dzień
Kłopoty legendarnej restauracji (Pexels, Jep Gambardella)

Zgoda buduje, a niezgoda rujnuje. To stwierdzenie powinno stać się mottem szefostwa legendarnej restauracji "Chef’s Table at Brooklyn Fare". Dzielnica Hell’s Kitchen okazała się być dla lokalu iście piekielna.

Restauracja "Chef’s Table at Brooklyn Fare", przez wiele lat uchodząca za jedną z najlepszych na świecie, w jeden dzień straciła trzy prestiżowe gwiazdki Michelin, a tym samym — jak informuje ''Rzeczpospolita'' — nie znalazła się w najnowszym przewodniku gastronomicznym.

Taki rozwój wydarzeń to cios zadany prosto w kulinarne serce. Restauracja została założona w 2009 roku i już rok po otwarciu została doceniona —  otrzymała od anonimowych inspektorów Michelin dwie gwiazdki. W 2011 roku uhonorowano ją kolejną gwiazdką.

Dla restauracji odznaczenie trzema gwiazdkami Michelin to największe wyróżnienie. Kto by pomyślał, że po 12 latach gwiazda gastronomii znów znajdzie się w punkcie wyjścia...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę

Znana restauracja straciła trzy gwiazdki Michelin

Do upadku "Chef’s Table at Brooklyn Fare" doprowadziły te same osoby, które przez lata dbały (przynajmniej w teorii) o dobre imię restauracji.

Jak wyjaśnia ''Rz'', restauracje zamknięto w lipcu ze względu na głośny konflikt między jej dotychczasowym właścicielem, Moneer Issą, a Ramirezem. Kolejny skandal wybuchł w związku z karygodnym zachowaniem szefa kuchni wobec pracowników.

"Chef’s Table at Brooklyn Fare" otwarto ponownie, ale pod kierownictwem nowych szefów kuchni. Jak się okazało, wyjątkowo niefortunnie wybrano datę nowego otwarcia restauracji.

Zasady są takie, że restauracja po ponownym otwarciu, ze starą nazwą, ale nowymi szefami kuchni, postrzegana jest przez inspektorów Michelin jako nowy lokal. "Chef’s Table'' może zatem odzyskać swoje prestiżowe odznaczenie, o ile tak zdecydują inspektorzy Michelin.

Sęk w tym, że wizyty anonimowych inspektorów Michelin zakończyły się we wrześniu, a "Chef’s Table'' ponownie otwarto na początku października. W związku z tym restauracji nie zakwalifikowano do najnowszej edycji przewodnika.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić