Zaskakujące zmiany na rynku warzyw. Znamy ceny cebuli

0

Wysokie ceny cebuli jakie odnotowaliśmy latem to już przeszłość. W tej chwili jej cena na rynku jest już stabilna. Okazuje się, że obecnie cebuli na rynku w Polsce jest tyle, że bez wątpienia go nie zabraknie. Znamy jej rynkowe ceny.

Zaskakujące zmiany na rynku warzyw. Znamy ceny cebuli
Cebula ma wiele ciekawych odmian. Jej ceny w tym sezonie są bardzo niskie. (Pexels, Karolina Grabowska)

Cebulę zna każdy, wszak to jedno z podstawowych warzyw w kuchni polskiej. Mimo wszystko niedoceniana cebula uprawiana jest nie tylko na polach, ale i w wielu przydomowych ogrodach. Ceny cebuli latem były rekordowo wysokie. Teraz jednak są rekordowo niskie.

Ceny cebuli jesienią 2023

Cebula zwyczajna sprzedawana jest na kilogramy lub w workach. W zeszłym roku produkcja cebuli była nieco mniejsza, niż zazwyczaj. Odbiło się to na jej cenach. W tym roku fani cebuli mogą cieszyć się jej niskimi cenami, które spowodowane są większą powierzchnią plantacji, a więc większymi zbiorami.

We wrześniu cebulę kupić można w cenie hurtowej nie przekraczającej 4 zł/kg. W markecie cena jest podobna. Jedna z popularnych polskich"sieciówek" oferuje cebulę żółtą za 2,99 zł/kg. Najdroższa jest cebula czerwona. Jej cena to ok. 6 zł/kg.

StrefaAgro.pl przejrzała oferty hodowców cebuli zamieszczone w internecie. Prezentujemy najciekawsze wg wcześniej wspomnianej redakcji.

  • Mazowieckie. Sprzedam tegoroczną cebulę z własnego gospodarstwa, uprawiana bez nawozów. 3 zł/kg.
  • Wielkopolskie. Sprzedam cebulę żółtą w workach, 2 zł/kg.
  • Mazowieckie. Tegoroczna cebula, idealna na przetwory i do jedzenia. 2,5 zł/kg.
  • Podkarpackie. Witam, sprzedam cebulę żółtą, pakowane w worki po 15 kg. 2 zł/kg.
  • Lubelskie. Cebula cukrowa, możliwość workowania. 3 zł/kg.
  • Dolnośląskie. Cebula czerwona luz za 2,5 zł/kg, biała luz 1,5 zł/kg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Więcej nie rozpłaczesz się przy krojeniu cebuli. Sprawdzone sposoby

Odmiany cebuli

StrefaAgro.pl wymienia rodzaje cebuli. Najpopularniejszą odmianą jest cebula żółta, znana także jako zwyczajna. Jej wyrazisty smak i aromat jest doceniany od wieków. Hodowana na polskich polach od niepamiętnych czasów, podczas krojenia sprawia, że z naszych oczu automatycznie płyną łzy.

Cebula czerwona jest bardziej intensywna od zwykłej jeśli chodzi o wyciskanie łez, lecz jednocześnie jest delikatniejsza w smaku – idealnie sprawdzi się w sałatkach czy surówkach. Cebula biała ma charakterystyczny posmak czosnku, a cebula cukrowa jest odmianą idealną do krojenia, ponieważ jest łagodna i bezwonna. Cebula dymka to młoda zielona cebulka, a szalotka to mała odmiana cebuli o przyjemnym, delikatnym smaku.

Autor: WRO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić