4 bezcenne rady. Gotowanie będzie łatwiejsze
Sposób na cytrynę
Najlepiej nakłuć owoc wykałaczką i wycisnąć sok z dziurki. Dzięki temu masz pełną kontrolę nad ilością dodawanego płynu. Z reguły wyciskamy sok z przekrojonej połówki. Błąd. To powoduje, że cytryna szybko wysycha. W kuchni przydaje się odrobina sprytu. Ekipa FoodLifeHacks podzieliła się trikami, które bardzo pomogą w gotowaniu. Sprawdź kolejne.
Przesolona potrawa
Danie z nadmiarem soli nie musi wylądować w koszu. Wystarczy, że do gotującej się np. zupy wlejesz białko. Wchłonie ono sól, a wysoka temperatura zetnie je, więc bez trudu wyłowisz białko z potrawy.
Resztki miodu
Jeśli skończył ci się miód, ale na ściankach słoika jest jeszcze dużo resztek, włóż go do miski z gorącą wodą. Ciepło sprawi, że miód upłynni się i odklei.
Tarka zamiast maszynki
Gotowe mięso mielone, sprzedawane w sklepach, często ma kiepską jakość. Dlatego lepiej kupić ładny kawałek np. wołowiny i zmielić samemu. Jeśli nie mamy w domu maszynki, z pomocą przyjdzie zwykła tarka. Mięso wystarczy zetrzeć na dużych oczkach.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.