oprac. Monika Katarzyna Krupska| 
aktualizacja 

Czego nie będzie za 50 lat? Te produkty mogą zniknąć ze sklepów

12
1/8

Jedzenie, którego może zabraknąć

Jedzenie, którego może zabraknąć
(123RF.COM)
0
0

Jest gorzka, mleczna, truskawkowa, a nawet i o smaku ciasteczek. Na półkach sklepowych czekolada i jej wyroby nie mają sobie równych. Za 30 lat to jednak może się zmienić. Bo z powodu zmian klimatycznych i suszy coraz trudniej jest wyprodukować kakao. Potwierdza to raport przygotowany przez Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Tropikalnego w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które razem produkują ponad 50 proc. kakao na świecie.

2/8

Zobacz też: Drugie życie fusów po kawie. Jak zrobić kawowe mydło peelingujące?

Zobacz także: Zobacz też: Drugie życie fusów po kawie. Jak zrobić kawowe mydło peelingujące?
0
0
3/8

Kawa

0
0

Aż trudno to sobie wyobrazić, ale być może za kilkadziesiąt lat nie będzie nam dane zaczynać dzień od kawy. Według naukowców z Królewskich Ogrodów Botanicznych w Wielkiej Brytanii prawie wszystkie obszary (99,7 proc.), na których uprawiana jest arabika, do 2020 roku dotknie susza. Oznacza to, że farmerzy chcąc uprawiać ziarna, muszą przenosić się w coraz wyższe góry, ale za kilkadziesiąt lat nie będzie już gdzie się przenosić. Być może do 2080 roku dzikie krzewy kawy znikną z powierzchni ziemi.

4/8

Awokado

0
0

O świetnych właściwościach awokado pisałyśmy już niejednokrotnie. Bo choć owoc jest tłusty, to jest bardzo zdrowy. Aby wyhodować ok. 30 g kuzyna popularnej gruszki potrzeba aż 35 litrów wody. To jednak może się zmienić, z uwagi na suszę, jaka ma dotknąć kraje, w których owoc rośnie. Według naukowców z laboratorium Lawrence Livermore w ciągu następnego stulecia zbiory mają być niższe o 40 proc. niż obecnie, właśnie z powodu zmian klimatycznych np. w Kalifornii. Z pewnością wpływanie to na wysoką cenę produktu.

5/8

Ciecierzyca

0
0

Ciecierzyca podobnie jak awokado uwielbia wodę. Tej potrzebuje jednak więcej, bo aby wyprodukować ok. 30 g popularnego składnika hummusu, należy zużyć ok. 290 litrów wody. Produkcja strączków już spadła o 40 procent. Czy o oznacza, że nie będzie szybciej, niż sami się spodziewamy?

6/8

Ryby

0
0

Wakacje nad morzem bez świeżej rybki? Brzmi jak absurd, ale być może to kiedyś nastąpi. Bo rybacy łowią coraz więcej ryb, a te nie nadążają się rozmnażać. Problem dotyczy zarówno Bałtyku, jak i wszystkich wód na świecie. Dodatkowo mamy coraz niższy stopień zasolenia morza, a także ryby wymierają z uwagi na wzrastającą temperaturę wody. Aby zapobiec temu problemowi, budowane są hodowle ryb, ale zwierzęta karmione są coraz to gorszą paszą, co niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.

7/8

Syrop klonowy

0
0

Najczęściej dodajemy go na naleśniku lub słodzimy nim kawę lub herbatę. Syrop klonowy dawniej był sprzedawany tylko w USA i Kanadzie, a potem stał się światowym przysmakiem. Niestety z powodu zmian klimatycznych (niskich temperaturach nocą, a wysokich za dnia) do produkcji syropu jest coraz trudniej. Cena syropu może zatem znacząca wzrosnąć w ciągu kilkunastu lat, a za kilkadziesiąt może go całkowicie zabraknąć.

8/8

Wino

0
0

I znowu susza. Tak, dokładnie. Aby wyprodukować wino dobrego gatunku, potrzebne są winogrona zebrane po obfitej ulewie. Niestety z powodu zmian klimatycznych deszcze padają coraz rzadziej, co wpływa na mniejsze zbiory. Do tego coraz więcej winorośl usycha, a to wszystko wpływa na cenę wina.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić