Modne wcale nie jest zdrowe. Odpuść sobie to jedzenie
Moda na zdrowie
Nie dajcie się zwieść reklamom i modzie - apelują dietetycy. Przestrzegają przed bardzo konkretnymi rzeczami, które zdobyły popularność w 2016 roku. Miały być cudowną alternatywą dla tradycyjnego jedzenia. Jednak nie są. Co trzeba wyrzucić ze swojego menu? Zaczynamy do popcornu. Reklamowany jako "zdrowszy od chipsów", nie ma absolutnie nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem. Do tego jest bardzo kaloryczny i ma dużo soli.
Naturalne środki słodzące
Wyjątkowa zła sława tradycyjnego białego cukru sprawiła, że miłośnicy zdrowego odżywiania sięgnęli po tzw. naturalne środki słodzące. Na przykład w postaci syropu klonowego lub takiego z agawy. Dietetycy podkreślają jednak, że każdy rodzaj cukru może być szkodliwy dla człowieka, jeśli jest stosowany w nadmiarze. Warto dodać, że syrop z agawy zawiera ok. 90 procent fruktozy, podczas gdy tradycyjny cukier - jedynie 50.
Batoniki proteinowe
O tym, że są tylko pozornie zdrowe, mówi się już od pewnego czasu. Tego typu przekąski zawierają ogromne ilości cukru, są kaloryczne i nafaszerowane chemią. Zdecydowanie lepiej przyrządzić je samemu w domu.
Woda z kokosa
Trend trwa od pewnego czasu, podobnie jak moda na stosowanie innych produktów z tego orzecha. Kokosowa woda uznawana jest za niezwykle zdrową, jednak eksperci alarmują, że 330 mililitrów tego płynu zawiera więcej cukru niż pączek.
Ciasteczka śniadaniowe
Owsiane ciasteczka, reklamowane jako idealne drugie śniadanie, to tylko pozornie zdrowy wybór. Podobnie jak w przypadku batoników proteinowych, są one wręcz naładowane cukrem, a realne korzyści, wynikające z ich spożywania, są znikome.
Mrożony jogurt
Okrzyknięty dietetyczną wersją lodów być może zawiera mniej tłuszczu, za to nadrabia ogromną zawartością cukru. Jeśli ma być naprawdę zdrowy, tego typu deser powinien być przygotowany w domu, z użyciem naturalnego jogurtu, owoców i np. cynamonu.
Produkty bezglutenowe
Od pewnego czasu wśród zwolenników zdrowego żywienia panuje prawdziwa antyglutenowa histeria. Doskonale napędza sprzedaż produktów pozbawionych tej mieszaniny białek roślinnych. Eksperci ostrzegają jednak, że dieta pozbawiona glutenu jest zasadna tylko u osób uczulonych na ten składnik. Podkreślają również, że produkty bezglutenowe są często ubogie w niezbędne człowiekowi substancje odżywcze.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.