Najdziwniejsze owoce na świecie
Oszpilna jadalna
Występuje na wyspach Jawa i Sumatra. Rośnie w kiści przy podstawie palmy. W białym jadalnym miąższu znajduje się duża brązowa pestka. W smaku przypomina ananasa, jest słodki, ale też nieco kwaskowaty. Poprawia ponoć wzrok, łagodzi stres, eliminuje problemy trawienne. Poprawia też pamięć.
Durian
Rośnie głównie w południowo-wschodniej Azji. Jest uważany za najbardziej śmierdzący owoc na świecie. W smaku ponoć całkiem dobry, jeśli tylko przyzwyczaicie się lub zignorujecie ten nieprzyjemny zapach. Jednak jego wartości odżywcze są ogromne.
Akebia
Występuje w Chinach, Japonii i Korei. Tam występuje jako roślina lecznicza, a w Europie pełni funkcję ozdobną. Owoce mają właściwości moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ich wygląd z kolei przypomina nieco kokon rodem z filmów sci-fi.
Ogórek kiwano
Po angielsku brzmi znacznie lepiej: horned melon. Jakkolwiek by go jednak nazwać, jedno trzeba mu oddać: jest dziwnie piękny. Występuje przede wszystkim w Kalifornii, Chile, Australii i Nowej Zelandii. Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami, spożywa się na surowo. Smakuje podobnie do kiwi, melona i ogórka, a zapach do banana. Owoce można przechowywać nawet do 6 miesięcy.
Mangostan właściwy
Naturalnie występuje w Indonezji, Malezji i Tajlandii. Okrągłe, ciemnofioletowe jagody mają od 4 do 7 cm. Ich miąższ zawiera kilka nasion, jest biały, soczysty, w smaku przypomina poziomkę, morelę, pomarańczę i ananas.
Ręka buddy
To "palczasta" odmiana cytrona. Żółte, jajowate jagody mają 10–20 cm długości. Są otoczone grubą, woskowatą i pomarszczoną skórką. Miąższ jest żółty, podzielony na segmenty i kwaśny. Z soku otrzymuje się kwas cytrynowy.
Bligia pospolita
Pochodzi z zachodnich obszarów tropikalnej Afryki, lecz jest uprawiany w wielu obszarach o klimacie tropikalnym. Dojrzałe owoce otwierają się samoistnie, ukazując trzy błyszczące czarne nasiona, otoczone białym lub żółtawym miąższem. Należy obchodzić się z nią ostrożnie, ponieważ niedojrzałe owoce są trujące. Ich spożycie może wywoływać hipoglikemię i tzw. jamajską chorobę wymiotną.
Czerymoja
Cherimoya to owoc flaszowca peruwiańskiego. Roślinę uprawia się Ameryce Środkowej i Południowej, Azji Południowej, Kalifornii, w południowej Hiszpanii oraz na południu Włoch. Smakiem przypomina krem lub bitą śmietanę, dlatego najlepiej podawać ją schłodzoną niczym lody i jeść przy pomocy łyżki.