Jeść czy nie jeść, oto jest pytanie
Kuchenne zakazy, nakazy, przestrogi. Jesteśmy nimi zasypywani każdego dnia. Dochodzi do tego, że człowiek przed każdym posiłkiem zastanawia się, czy i jak powinien go zjeść. Okazuje się, że wiele z nich jest po prostu fikcją. Oto 9 najpopularniejszych z nich.
"Drewniana deska przyciąga bakterie"
To nie jest prawda. Ten mit wymyślili sprzedawcy "cudownych", antybakteryjnych desek. Dobrze umyta deska, nawet z drewna, będzie wolna od bakterii.
"Słona woda gotuje się szybciej"
Chemicy udowodnili, że nieważne, ile byś nie wsypał soli, woda nie ugotuje się szybciej.
"Jajka zwiększają poziom cholesterolu"
Jajka mają za mało tłuszczu, żeby się nim przejmować. No chyba, że zjadacie ich po kilkanaście dziennie.
"Aluminium powoduje Alzheimera"
Kolejny mit! Aluminium jest przetwarzane w nerkach i nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że wchłania się stamtąd do krwi, która osadza je w komórkach mózgowych, powodując rzekome choroby.
"Energetyki" dają ci energię
Zawarta w nich kofeina i cukier na chwilę podniosą twoją aktywność fizyczną i psychiczną. Potem następuje jednak spadek energii i senność.
"Smażone potrawy powodują zawały serca"
Nie ma żadnych potwierdzeń dla tej tezy. Zwiększona zachorowalność na choroby układu krążenia wiąże się z tym, że osoby, które lubią smażyć, zjadają bardzo duże ilości tłuszczu.
"Witamina C leczy przeziębienie"
Nie istnieją żadne naukowe badania, które by to potwierdzały. Witamina ta może jedynie zapobiegać przeziębieniu.
"Kawa zwiększa ryzyko zawału"
Tak naprawdę jedna filiżanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko ataku serca o 25 proc. Nie można oczywiście przesadzać z jej piciem.
"Napoje gazowane są niezdrowe"
Tylko częściowo jest to prawda. Tak jest w przypadku smakowych napojów. Woda gazowana jest jak najbardziej zdrowa.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.