Powody, dla których wiosna to najlepsza pora na odchudzanie
Z faktami nie ma co dyskutować
Kiedy przyroda budzi się do życia, czujemy, że razem z nią możemy wiele zrobić dla naszego zdrowia. Co ciekawe, wiosną nie musimy się zbytnio natrudzić, aby zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o figurę. W pewnym sensie natura zrobi to za nas i podsunie najlepsze rozwiązania. Oto kilka z nich.
Aż chce się ruszać
A co my tu mamy?
W wiosennych fatałaszkach widać to, co skrywały przed światem ciężkie zimowe ubrania. Czyżbyśmy nie żałowali sobie chipsów przed telewizorem w długie zimowe wieczory? Pora z tym skończyć!
Lekko i przyjemnie
Wiosną pijemy napoje zawierające mniej kalorii. Zamiast gorącej czekolady częściej sięgamy po mrożoną herbatę czy soki owocowe.
Smak wiosny
Zimą pochłaniamy zdecydowanie bardziej kaloryczne dania, by wraz z nadejściem wiosny delektować się jej lekkimi smakami.
Zielono mi
Wysoki poziom insuliny w organizmie sprawia, że gromadzimy więcej tłuszczu. Zielone warzywa mogą temu zaradzić i spalić jego nadmiar.. A skoro wiosną wszystko się zieleni... Rukola, karczochy, szpinak, rzeżucha - można tak wyliczać i wyliczać.
Sen dobry na wszystko
Wiosną szybciej kładziemy się do łóżek. A im więcej śpimy, tym więcej dostajemy naturalnego "kopa". Dzięki temu nasz organizm gromadzi mniej węglowodanów i tłuszczu.
Tyle słońca w całym mieście
Wychodzisz z pracy lub szkoły, a tam ciągle słonecznie. Wspaniale, prawda? A to oznacza więcej witaminy D w naszym organizmie. Kiedy nam jej brakuje (np. zimą), niedobory rekompensujemy sobie... jedząc.