Skąd się wzięła tradycja Tłustego Czwartku?
Pogańskie korzenie
Choć tłusty czwartek figuruje w kalendarzu chrześcijańskim jako zapowiedź postu, jego tradycja sięga czasów pogańskich. W starożytnym Rzymie był to tzw. tłusty dzień, podczas którego świętowano odejście zimy. Spożywano wtedy dużo tłustych potraw, popijanych ogromną ilością wina i zagryzanych pączkami.
Nie tylko Polska
Tłusty czwartek obchodzi się nie tylko w Polsce, ale także w Niemczech. To ruchome święto, zależne od tego, jak przypada Wielkanoc. Jego nazwa została zaczerpnięta z tradycji hucznych zabaw zapustnych i uczt opartych na tłustych potrawach, jakie niegdyś urządzano. Według tradycji chrześcijańskiej, w tłusty czwartek należy najeść się do syta wszelkich przysmaków przed nadchodzącym postem.
Combrowy czwartek
Według legend, tłusty czwartek był nietypowo obchodzony w Krakowie w XVII wieku. Miastem miał rządzić wtedy surowy burmistrz o nazwisku Comber, który nie przepadał za przekupkami handlującymi na krakowskim rynku i skutecznie utrudniał im życie. Ponoć zmarł właśnie w tłusty czwartek, a uradowane handlarki hucznie świętowały każdą rocznicę jego śmierci.
Dawne pączki
Dziś pączki uchodzą za najpopularniejszy przysmak, spożywany w tłusty czwartek. Według jednego z przesądów osoba, która tego dnia nie zje ani jednego pączka, będzie cierpieć niepowodzenia przez cały rok. Jednak słodkie pączki pojawiły się w Polsce dopiero w XVI wieku. Wcześniej jedzono pączki wypiekane z ciasta chlebowego i nadziewane... słoniną!