Najlepsza herbata
W oparciu o swoje badania dr Quan Vuong z Uniwersytetu Newcastle zdradził sposób na przygotowanie najlepszej herbaty. Napój zaparzony tą metodą będzie nie tylko smaczny, ale też jego dobroczynne właściwości osiągną maksimum możliwości. Unikalny sposób aktywuje 80 proc. kofeiny, teiny i flawonoidów zawartych w herbacie.
Instrukcja
Kubek z gorącą wodą i saszetką herbaty należy wstawić do kuchenki mikrofalowej, a następnie podgrzewać przez 30 sekund przy średniej mocy urządzenia. Następnie napar trzeba zostawić na minutę, aby się dobrze zaparzył. Taki sposób sprawi, że napój będzie nie tylko smaczny, ale również najbardziej - jak to tylko możliwe - pełen wartości zdrowotnych.
Wyjątkowe składniki
Flawonoidy to przeciwutleniacze korzystnie wpływające na organizm zwłaszcza przy chorobach krążenia. Obniżają poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie tętnicze i zapobiegają cukrzycy. Teina ma działanie uspokajające i sprzyja koncentracji.
Idealny sposób
Mikrofale to jedna z najbardziej zaawansowanych współczesnych metod na aktywowanie tych składników. Zdaniem dr Vuonga powinniśmy pić przynajmniej trzy filiżanki tak przygotowanego naparu dziennie. Metodę można stosować przy każdym rodzaju herbaty.
Nie tylko herbata
Dr Vuong rozszerzył badanie dotyczące herbaty. Zauważył, że mikrofale dobrze działają też na cytrynę. Podgrzewanie jej miąższu czy skórki przez 5 minut przy mocy 480 W podniesie zawartość flawonoidów, związków fenolowych i proantocyjanidyn. To samo dotyczy orzechów makadamia. Ich skórka i łupina na surowo nie ma żadnych wartości odżywczych. Ale diametralnie się to zmienia przy podgrzaniu.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.