Barszcz ukraiński. Doskonały przepis na obiad

13

Barszcz ukraiński to bardzo popularne danie również w Polsce. Chociaż przyrządzenie może niektórym wydawać się trudne, to warto spróbować ze względu na niezwykły i bardzo bogaty smak.

Barszcz ukraiński. Doskonały przepis na obiad
Barszcz ukraiński. (Pixabay)

Barszcz ukraiński to jedno z narodowych dań w Ukrainie, które stało się popularne także w Polsce. Jak zwykle w przypadku tradycyjnych dań, każda gospodyni ma swój własny przepis, który może się różnić od innych. Podstawą zawsze są jednak buraki, kapusta oraz ziemniaki.

Barszcz ukraiński. Potrzebne składniki:

  • 2,5 litra bulionu
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 duża marchewka starta na tarce
  • 3 buraki starte na tarce
  • 3-4 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • ok. 1/4 drobno poszatkowanej włoskiej kapusty
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie: łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • puszka białej fasoli
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kwaśna śmietana

Barszcz ukraiński. Sposób przygotowania:

  • rozgrzej olej na dużej patelni lub w garnku z gruby dnem
  • na oleju zeszklij lekko cebulę
  • do podsmażonej cebuli dodaj marchewkę, buraki i kapustę. Całość podsmażaj na wolnym ogniu aż warzywa lekko zmiękną
  • do warzyw dodaj przecier pomidorowy i opcjonalnie ketchup
  • w garnku zagotuj bulion i dorzuć do niego ziemniaki
  • do bulionu dodaj warzywa z patelni, ziemniaki, fasolę i przyprawy
  • do barszczu dodaj sok z cytryny, aby zachować kolor buraków
  • barszcz gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie
  • na koniec możesz zabielić barszcz śmietaną lub podawać ją oddzielnie jako dodatek
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić