Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis na tradycyjną szarlotkę. Idealne ciasto na rodzinne popołudnie

38
Podziel się:

Nie bez powodu ciastem, które królowało na stołach naszych babć i prababć, była właśnie szarlotka. Ten deser od dekad cieszy się popularnością wśród mieszkańców Polski. W ostatnich latach pojawiło się wiele jego wersji – może warto przypomnieć sobie tradycyjną?

Przepis na tradycyjną szarlotkę. Idealne ciasto na rodzinne popołudnie
Tradycyjna szarlotka to ulubione ciasto Polaków (Getty Images, 4u4me)

Wielkim plusem przygotowywania szarlotki jest fakt, że składniki do jej upieczenia możemy znaleźć w każdym osiedlowym sklepie. Nie warto także zamartwiać się na zapas tym, że popełnimy błąd i w rezultacie wyjdzie nam zakalec. Wystarczy, że będziemy pilnie przestrzegać zaleceń z przepisu.

Przepis na tradycyjną szarlotkę – potrzebne składniki

· 3-4 jajka

· 1,5 łyżki proszku do pieczenia

· 6 łyżek cukru waniliowego

· 4 szklanki cukru białego

· 2 łyżeczki cynamonu

· kostka masła

· 3 szklanki mąki tortowej

· pół szklanki rodzynek

· cukier puder do posypania gotowego ciasta

· 2,5 kg jabłek – najlepsze gatunki to szara albo złota reneta, papierówka lub antonówka

Przepis na tradycyjną szarlotkę – sposób przygotowania

· Do miski wsyp 3,5 szklanki cukru białego i proszek do pieczenia, dodaj masło i jajka.

· Ugniataj zawartość miski, aż uzyskasz gładką konsystencję ciasta, a wszystkie składniki się połączą.

· Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.

· Czekając, aż ciasto się schłodzi, zacznij przygotowywać nadzienie. Umyj, obierz i zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Dodaj resztę białego cukru, cynamon oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie lekko podsmaż na patelni.

· Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części i rozwałkuj każdą z nich. Następnie przełóż je do formy do pieczenia, jednak wcześniej dokładnie wysmaruj wnętrze masłem, aby uniknąć ewentualnego przywierania.

· Jedną częścią ciasta wyłóż formę do pieczenia. Do środka nałóż przygotowane wcześniej nadzienie i przykryj je drugą częścią.

· Ciasto należy piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przed podaniem posyp szarlotkę cukrem pudrem. Możesz podawać ją zarówno na zimno, jak i ciepło – w drugiej wersji najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych!

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(38)
Maryla
5 miesięcy temu
4 szklanki cukru to ulepek.Proszeku do pieczenia powinno być najwyżej 1,5 łyżeczki.Pótorej łyżki,zgaga murowana nie mówiąc o smaku.
gość ela
5 miesięcy temu
Tutaj raczej powinno być: 1/4(jedna czwarta) szklanki cukru .hahaha
Xyz
5 miesięcy temu
Coś się nie zgadza z tym cukrem autor zadziałał.
Pola
5 miesięcy temu
Tu już nie ma co komentować jak bym zjadła coś takiego to byłby mój koniec 🎃 na tym przepisie
Chwala Ukrain...
5 miesięcy temu
4 szklanki cukru????
Gosia
5 miesięcy temu
Obrzydliwe..brrr....tyle cukru? To miała być szarlotka a nie pułapek cukrowy.
kpiarz
5 miesięcy temu
Internet przyjmie wszystko. Nawet murarz zostaje kucharzem a psychiatra ministrem obrony. Ten przepis to niewidomy rozprawiający o kolorach. Straciłem czas na przepisywanie.
Gość
5 miesięcy temu
Co Toma być ? Od kiedy w cieście jest więcej cukru niż mąki? Osoba która to poleca powinna się leczyć ale.....na głowę
Dzidka
5 miesięcy temu
Ten przepis,to chyba na kilka ciast,kopa cukru,proszku,cukru waniliowego,to jakaś masakra.Ktoś się grubo pomylił.Smacznego😀😀
ewa
5 miesięcy temu
DODAJE TYLKO PÓL SZKLANKI CUKRU DO CIASTA A DO JABŁEK WOGÓLE
Ooo!
5 miesięcy temu
Ten przepis to chyba jakiś żart ? ;)
Margo
5 miesięcy temu
No jeszcze nie widziałam takiego ciasta i nie słyszałam cieście zrobionym z cukru zamiast mąki hahahahaha
Zuza
5 miesięcy temu
Ale jaja ,tyle cukru !!!!😁😁😁😁
mwd
5 miesięcy temu
Kto to pisze takie bzdury
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić