Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 
aktualizacja 

Króluje na polskich stołach. "Odpowiedzialne za rozwój nowotworów"

271

Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki bez odrobiny smarowidła. Najczęściej sięgamy po masło lub margarynę. Czy to dobry wybór? Czy rzeczywiście margaryna jest mniej kaloryczna od masła? Który produkt jest lepszy? Wyjaśniamy.

Króluje na polskich stołach. "Odpowiedzialne za rozwój nowotworów"
Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans (Pusteflower9024)

Spór na temat tego, co jest zdrowsze, trwa od wielu lat. Masło to produkt, w którym znajdziemy co najmniej 80 proc. tłuszczu zwierzęcego, mlecznego. Dodatkowo zawiera witaminę A, która pozytywnie wpływa na nasz wzrok, witaminę E, słynącą ze swoich właściwości przeciwutleniających oraz witaminę D wzmacniającą zęby i kości. Margaryny dzielimy na miękkie i twarde. Te pierwsze wykorzystuje się jako smarowidła, te drugie używane są do smażenia lub pieczenia.

Masło zawiera tłuszcze nasycone. W margarynie znajdziemy z kolei "sztuczne" kwasy tłuszczowe trans. Zarówno jedne, jak i drugie podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i obniżają stężenie dobrego cholesterolu HDL. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze trans mają znacznie gorszy wpływ na nasze zdrowie niż tłuszcze nasycone.

- Mimo że masło zawiera tłuszcze nasycone, posiada również kwasy krótko i średnio–łańcuchowe. Dzięki temu tłuszcze nie są aż tak złowrogie dla naszego organizmu. Udowodniono, że masło spośród wszystkich znanych nam tłuszczy jest najzdrowsze i lekkostrawne – mówi w rozmowie z WP abczdrowie dr Krystyna Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

A co z kalorycznością? Chociaż to prawda, że margaryna jest mniej kaloryczna, to właśnie ze względu na obecność tłuszczów trans, nie jest dobrym zamiennikiem masła. - Tłuszcze trans są odpowiedzialne za rozwój niebezpiecznych chorób m.in.: chorób serca, depresji, nowotworów, zwiększają również ryzyko niepłodności - mówi dla WP abcZdrowie dr Pogoń.

Ekspertka stanowczo odradza sięganie po margarynę, bez względu na wiek. I podkreśla, że chociaż producenci przekonują, że dodawane do margaryn witaminy czy zioła podnoszą ich prozdrowotne właściwości, to wciąż nie jest to naturalny i zdrowy produkt.

Zobacz także: Tradycyjna polska zupa. Przepis na szybką i pyszną jaglankę
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 30.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Hania miała 6 lat. Krzywdził ją dziadek. Państwo nie zareagowało
Medycy mają dość. Ulicami Warszawy przejdzie marsz milczenia
Alisha Lehmann wyjawiła sekret z Instagrama. Mówiła o raperze Drake'u
Turysta chciał zrobić selfie. Został zaatakowany przez krokodyla
Piszą o problemie Polski. "Potrzebuje migracji"
Legendarny piłkarz przebiegł maraton. Świętował na swój sposób
Szwedzki dziennikarz skazany w Turcji. Obraził Erdogana
Jarosław W. sprawiał problemy służbie więziennej? Pierwsze sygnały w 2020 r.
Dramatyczne chwile w lesie. Potrącił leśnika. Pokazano zdjęcia
Pacjent czekał na nią z siekierą. 40 lat temu zginęła poznańska lekarka
Polscy Żydzi są oburzeni. Braun oskarżony o szerzenie nienawiści
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić