Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 
aktualizacja 

Króluje na polskich stołach. "Odpowiedzialne za rozwój nowotworów"

271

Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki bez odrobiny smarowidła. Najczęściej sięgamy po masło lub margarynę. Czy to dobry wybór? Czy rzeczywiście margaryna jest mniej kaloryczna od masła? Który produkt jest lepszy? Wyjaśniamy.

Króluje na polskich stołach. "Odpowiedzialne za rozwój nowotworów"
Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans (Pusteflower9024)

Spór na temat tego, co jest zdrowsze, trwa od wielu lat. Masło to produkt, w którym znajdziemy co najmniej 80 proc. tłuszczu zwierzęcego, mlecznego. Dodatkowo zawiera witaminę A, która pozytywnie wpływa na nasz wzrok, witaminę E, słynącą ze swoich właściwości przeciwutleniających oraz witaminę D wzmacniającą zęby i kości. Margaryny dzielimy na miękkie i twarde. Te pierwsze wykorzystuje się jako smarowidła, te drugie używane są do smażenia lub pieczenia.

Masło zawiera tłuszcze nasycone. W margarynie znajdziemy z kolei "sztuczne" kwasy tłuszczowe trans. Zarówno jedne, jak i drugie podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i obniżają stężenie dobrego cholesterolu HDL. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze trans mają znacznie gorszy wpływ na nasze zdrowie niż tłuszcze nasycone.

- Mimo że masło zawiera tłuszcze nasycone, posiada również kwasy krótko i średnio–łańcuchowe. Dzięki temu tłuszcze nie są aż tak złowrogie dla naszego organizmu. Udowodniono, że masło spośród wszystkich znanych nam tłuszczy jest najzdrowsze i lekkostrawne – mówi w rozmowie z WP abczdrowie dr Krystyna Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

A co z kalorycznością? Chociaż to prawda, że margaryna jest mniej kaloryczna, to właśnie ze względu na obecność tłuszczów trans, nie jest dobrym zamiennikiem masła. - Tłuszcze trans są odpowiedzialne za rozwój niebezpiecznych chorób m.in.: chorób serca, depresji, nowotworów, zwiększają również ryzyko niepłodności - mówi dla WP abcZdrowie dr Pogoń.

Ekspertka stanowczo odradza sięganie po margarynę, bez względu na wiek. I podkreśla, że chociaż producenci przekonują, że dodawane do margaryn witaminy czy zioła podnoszą ich prozdrowotne właściwości, to wciąż nie jest to naturalny i zdrowy produkt.

Zobacz także: Tradycyjna polska zupa. Przepis na szybką i pyszną jaglankę
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić