JM| 

Pomylili grzyby. Śmierć 4 osób w Wielkopolsce. Jak odróżnić kanię od muchomora?

18

W Wielkopolsce cztery osoby zmarły po spożyciu grzybów zakupionych na targowisku. Grzyby sprzedawane na bazarze jako kanie i gąski okazały się muchomorami sromotnikowymi. Jak zatem odróżnić trujące gatunki od jadalnych?

Pomylili grzyby. Śmierć 4 osób w Wielkopolsce. Jak odróżnić kanię od muchomora?
We Wrześniu cztery osoby zmarły po spożyciu muchomora sromotnikowego. (Wikimedia Commons)

Policja bada sprawę sprzedaży muchomorów sromotnikowych na targowisku we Wrześni. Na skutek spożycia tych grzybów zmarły cztery osoby - 44-letni mężczyzna, jego 70-letnia matka, a także dwie siostry w wieku 81 i 69 lat. Wszyscy mieszkali na tym samym osiedlu we Wrześni.

Trujące muchomory sromotnikowe

Muchomory sromotnikowe to wyjątkowo niebezpieczne grzyby. Ich spożycie bardzo często kończy się tragicznie. Organizm nie reaguje od razu na zawarte w nich toksyny, a kiedy pojawiają się pierwsze objawy, zazwyczaj jest już za późno na ratunek.

Kanie a muchomory sromotnikowe. Jak uniknąć pomyłki?

Niedoświadczeni grzybiarze mogą bardzo łatwo pomylić sromotniki z kaniami, które są grzybami jadalnymi. Warto poznać kilka wskazówek, które umożliwią bezpieczne zbieranie tych owocników.

  • Kanie są przede wszystkim zazwyczaj dużo większe od muchomora sromotnikowego. Owocnik kani ma na kapeluszu łuszczące się brązowawe elementy, które można zetrzeć. Kapelusz muchomora sromotnikowego u góry jest z reguły gładki, choć czasami bywa lekko włóknisty, w kolorze zielonawym, żółtawym lub szarawym.
  • Pod spodem kapelusza czubajki kani widnieją białe, dość szerokie blaszki. Wysmukły trzon ma pierścień, który jest ruchomy. Takiego wyraźnego ruchomego pierścienia nie posiada muchomor.
  • Na dole trzonu u kani jest zgrubienie. Muchomor sromotnikowy posiada tak zwaną pochwę, czyli jego trzon znajduje się w białej otoczce.

Nie ryzykuj pomyłki! Skorzystaj z pomocy specjalisty

Jeżeli nie jesteś pewny/a, czy grzyb, który wkładasz do koszyka, jest jadalny - nie ryzykuj! Nawet najlepszym grzybiarzom zdarzają się pomyłki, które mogą okazać się śmiertelne w skutkach! Zawsze możesz także skorzystać z pomocy grzyboznawcy z sanepidu.

Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne udzielają porad grzybowych w zakresie ustalania przynależności grzybów do danego gatunku. Na stronie internetowej konkretnego sanepidu sprawdzić można godziny pracy grzyboznawców. Zawsze lepiej jest upewnić się, czy znaleziony przez nas grzyb nadaje się do spożycia.

Obejrzyj także: Najbardziej trujący grzyb w Polsce. Większość Polaków nie umie go rozpoznać

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić