Poszła na grzyby w grudniu, pokazała efekty. "Zazdroszczę"
Mimo chłodnej grudniowej aury miłośnicy grzybobrania nie próżnują. Jedna z internautek pochwaliła się swoim znaleziskiem na profilu NaGrzyby na Facebooku. "Zazdroszczę" - czytamy w sekcji komentarzy. Jak wykorzystać grzyby podczas Wigilii?
Wizja dań z grzybami podczas nadchodzącej Wigilii jest kusząca, dlatego grzybiarze mimo zimnej pogody chodzą do lasów — zwłaszcza w rejonach Polski, gdzie nie ma śniegu. Efekty ich poszukiwań można zobaczyć w sieci.
Napisała do mnie Ewa. Takie znalezisko z dzisiaj. I zdrowy. A Wy znaleźliście jakieś grudniowe borowiki? - napisał twórca profilu NaGrzyby obok zdjęć.
Ewa Chodakowska o diecie w święta i regionalnych pampuchach z makiem
Internauci nie ukrywali zdziwienia, jednak szybko okazało się, że pani Ewa nie jest jedyną, którą w grudniu znalazła w lesie grzyby. Internauci pochwalili się okazami rydzów, podgrzybków i innych gatunków.
"Fajnie", "Jak zazdroszczę", "A ja znalazłam podgrzybki", "Też kilka włożyłem do koszyka" - pisali na Facebooku.
Jakie dania z grzybami przygotować na Wigilię?
Wiele z jadalnych gatunków grzybów można wykorzystać w kuchni podczas przygotowań świątecznych potraw. Jednym z najpopularniejszych jest barszcz czerwony z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem. Aromat podgrzybków, borowików nadaje zupie głębi i wyjątkowego smaku.
Popularne są również warianty bardziej grzybowe, np. krem z pieczarek lub borowików, czasem zabielany śmietaną. W niektórych domach przygotowuje się grzyby w galarecie jako przekąskę do chleba.
Pieczone warzywa z dodatkiem świeżych pieczarek lub boczniaków również sprawdzają się jako lekki dodatek. Smakosze 24 grudnia robią sałatki z makaronem, jajkiem i podsmażonymi grzybami.
Innym klasykiem są pierogi z kapustą i grzybami — stanowią obowiązkowy punkt każdej wigilijnej kolacji. Grzyby dodaje się też do kapusty wigilijnej, często w połączeniu z marchewką lub cebulą, tworząc samodzielne danie.
Sałatki warzywne lub śledziowe wzbogaca się o marynowane pieczarki, a w wielu domach przygotowuje się także grzyby duszone, które podaje się do kaszy lub ryżu. W niektórych rejonach kraju na wieczerzach króluje zapiekanka lub babka ziemniaczana z sosem grzybowym.