"Prawie umarła". Napiła się wody z potoku w słowackich Tatrach
Słowackie Tatry stały się miejscem dramatycznego zdarzenia. 17-letnia turystka zatruła się po wypiciu wody z górskiego potoku. Jej stan po podaniu leków poprawił się jedynie na chwilę. Musiała zostać przetransportowana helikopterem do szpitala. "Prawie umarła" - donoszą media.
Nie zboczyła ze szlaku i była odpowiednio ubrana na wędrówkę w góry, jednak mimo to nie zapamięta jej dobrze. Słowaczka nie wzięła ze sobą wystarczającej ilości wody. W pewnym momencie postanowiła podejść do potoku i ugasić pragnienie.
Chociaż woda ta może wydawać się krystalicznie czysta i przejrzysta, niekoniecznie oznacza to, że jest nieszkodliwa dla zdrowia — ostrzegają tamtejsi ratownicy.
Tak było w przypadku nastolatki. Po wypiciu wody zaczęła źle się czuć. Musiała odpocząć ze względu na skurcze żołądka. Zaczęła wymiotować. Konieczna była interwencja Horskiej Zachrannej Służby (słowackiego odpowiednika TOPR).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaleństwo w Tatrach. Turyści zapominają o zasadach
Po przybyciu na miejsce okazało się, że doszło do zatrucia. Funkcjonariusze podali dziewczynie leki, które przyniosły chwilową ulgę. Kilka godzin później dolegliwości powróciły ze zdwojoną siłą, samopoczucie chorej zaczęło gwałtownie się pogarszać.
W związku z tym podjęto decyzję o natychmiastowym przetransportowaniu 17-latki śmigłowcem ratunkowym do szpitala, gdzie otrzymała specjalistyczną opiekę medyczną.
Jej stan był naprawdę ciężki. Prawie umarła — donosił portal denik.cz.
Dlaczego nie można pić wody z górskiego potoku?
O konieczności unikania picia wody ze źródełek, potoków, stawów i wywierzysk regularnie przypominają także polskie służby sanitarne. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem podkreśla, z czym może wiązać się nieprzestrzeganie tej zasady.
Woda z górskiego potoku może zawierać mikroorganizmy, bakterie i wirusy, które mogą powodować choroby układu pokarmowego — zaznaczono.
Woda może być zanieczyszczona bakteriami E. coli, Salmonella i Campylobacter, a także pierwotniakami Giardia lamblia oraz Cryptosporidium. Spożycie może prowadzić do odwodnienia, infekcji, biegunek i wymiotów.