"To brzmi przerażająco". I dzieje się w Polsce. Dotyczy nas wszystkich

621

Z raportu Najwyższej Izby Kontroli wynika, że żywność w Polsce jest najniebezpieczniejsza w całej Unii Europejskiej. Najczęściej wykrywanym przypadkiem nieprawidłowości jest obecność bakterii salmonelli oraz tych, które wywołują listeriozę.

"To brzmi przerażająco". I dzieje się w Polsce. Dotyczy nas wszystkich
Żywność w Polsce wypada najgorzej w całej UE (Getty Images)

Koszmarny wniosek przyniósł nowy raport Najwyższej Izby Kontroli. Wynika z niego, że polska żywność jest najniebezpieczniejsza w całej Unii Europejskiej.

To brzmi przerażająco, natomiast mnie nie dziwią te wnioski. Byliśmy świadkiem tak wielu nieprawidłowości i bardzo często organy kontrolne ignorowały te nieprawidłowości - powiedział "Faktom" TVN Cezary Wyszyński, prezes Fundacji "Viva!".

W Polsce padają rekordy przypadków niebezpiecznych bakterii w mięsie i nabiale. Jakie problemy pojawiają się najczęściej?

Najczęściej wykrywanym przypadkiem nieprawidłowości to jest obecność bakterii salmonelli czy też bakterii listerii - wyjaśnia Łukasz Pawelski, pełnomocnik do spraw kontaktów z dziennikarzami Najwyższej Izby Kontroli, który w sobotę wypowiadał się dla "Faktów" TVN.

Jest jeszcze jeden problem

Drugim wielkim problemem jest kwestia wykorzystania antybiotyków.

Polska jest drugim krajem w Unii Europejskiej pod względem wykorzystania najsilniejszych antybiotyków w procesie hodowli. (...) Wykorzystujemy dwa razy więcej antybiotyków (u zwierząt - przyp. red.) niż w procesie leczenia ludzi, więc skala jest to poważna - alarmował w "Faktach" Łukasz Pawelski.

Razem z mięsem te antybiotyki trafiają do naszych organizmów. Niestety, doprowadzają one do wyniszczania odporności.

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić