Tylko 40 minut w lesie. Oto efekt. Powtarzał jedno słowo
Wystarczyło 40 minut, by zapełnić rydzami cały koszyk. Autor facebookowej strony "Grzybów znawca" podzielił się efektami bardzo udanej wyprawy do lasu.
"Rydze jak złoto" - pisze autor bloga "Grzybów znawca" na wstępie swojego wpisu. Za pośrednictwem Facebooka podzielił się raportem ze sobotniego (11 października) grzybobrania.
Pełen kosz w 40 minut. Wszystkie zdrowe! Nie do wyzbierania! - podkreślił po chwili.
Posłuchaj doświadczonego zbieracza. O tym pamiętaj, idąc na grzyby
Do wpisu załączył m.in. krótki filmik. - Rosną, jeszcze rosną, dużo zostawiłem, tak że kto może - ten do lasu. W niedzielę jeszcze na pewno będą - powiedział.
Gdzie rosną rydze? Tu rosną rydze, w trawie. Zobaczcie, tutaj jest pełno, pełno, pełno. Pełno! - powtarzał w następnym nagraniu.
Tak udaną wyprawę do lasu zaliczył w rejonie Poznania (woj. wielkopolskie). Jego wpis wywołał niemałe poruszenie. Zareagowało ponad 200 internautów.
Kilkanaście osób odezwało się też w komentarzach. Co piszą? Cześć z nich z zazdrością przeciera oczy.
"Chętnie kupię ten koszyk rydzy", "Chętnie odwiedzę miejscówkę i dozbieram", "Zazdroszczę! Ostatnio znalazłam i jadłam pierwszy raz", "Rzeczywiście piękny widok", "Zazdroszczę" - czytamy.
Jego wpis znajdziesz TUTAJ.
Gdzie rosną rydze?
Rydze to jedne z najbardziej cenionych grzybów w Polsce – nie tylko ze względu na smak, ale i na charakterystyczny wygląd. Najczęściej rosną w lasach sosnowych, rzadziej w mieszanych, na piaszczystych i dobrze nasłonecznionych polanach.
Spotkać je można od sierpnia do października, szczególnie po kilku dniach deszczu, gdy ściółka jest wilgotna, a powietrze chłodne. Ulubione miejsca rydzów to skraje lasów, mchy i okolice młodych sosen, gdzie tworzą mikoryzę z ich korzeniami.
Warto wiedzieć, że rydze występują w kilku gatunkach - najpopularniejszy to mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), a w rejonach górskich i jodłowych spotyka się także mleczaja jodłowego (Lactarius salmonicolor).
Od podobnych, niejadalnych gatunków, jak mleczaj wełnianka, prawdziwego rydza łatwo odróżnić po pomarańczowym mleczku, które po przecięciu nie zmienia koloru na zielony lub brunatny, oraz po delikatnym owocowym zapachu.