Ewa Sas
Ewa Sas| 
aktualizacja 

W lesie jest ich pełno. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie szukać

8

Tych grzybów nie zobaczymy pod drzewem czy pośród mchu. Gąska zielonka czai się pod ziemią. Jeśli chcecie znaleźć ten grzyb, warto delikatnie odsunąć wierzchnią warstwę piachu, gdyż to właśnie na piaszczystej glebie gąska czuje się najlepiej. Znajdziecie ją w lasach sosnowych i iglastych.

W lesie jest ich pełno. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie szukać
Te grzyby znajdziemy jedynie w lasach sosnowych i iglastych (Inne)

Gąska zielona rośnie od października do grudnia. Spotkamy ją w Europie i Ameryce Północnej, ale także na niektórych terenach Afryki. W Niemczech i Holandii ma status grzyba zagrożonego, co oznacza, że jej zbieranie jest zakazane. W Polsce natomiast ma ciąż wielu zwolenników.

Kontrowersyjny grzyb

Gąskę zielonkę nazywa się też rycerzykiem szlachetnym, piaskówką, zielonką czy gąską żółtą. Jej nazewnictwo pochodzi jeszcze z początku XIX wieku. Można powiedzieć, że gąska zielona ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Według Francuzów jest to grzyb trujący. W Polsce jest dopuszczony do handlu. Należy jednak pamiętać, że gąskę zielonkę łatwo jest pomylić z innymi, zdecydowanie już trującymi grzybami, jak muchomor zielonawy, gąska siarkowa czy gąska zielonożółta.

Po czym poznać gąskę zielonkę? Kapelusz gąski zielonki może mieć od 4 do 10 cm średnicy, jest żółtozielony, lub żółtobrązowy. Pośrodku jest ciemniejszy i gładki. Młode owocniki mają wypukły stożkowato kapelusz, lecz później staje się on płaski i często powyginany. Blaszki gąski zielonki przyjmują barwę od bladożółtawej po siarkowo żółtawą. Są gęste, cienkie i szeroko przyrośnięte u nasady. Kapelusz gąski zielonki spoczywa na trzonie o grubości do 3 cm, który może mieć długość od 3 do 9 cm. Jest on cylindryczny i pełny, a jego powierzchnia, chociaż początkowo ma podłużne włókna, to z czasem staje się gładka i żółta, lub żółtozielonkawa. Jedną z cech charakterystycznych tego grzyba jest zapach miąższu, który przywodzi na myśl świeżo zmieloną mąkę. Jest on biały i po przekrojeniu nie zmienia zabarwienia.

Ukrywa się pod ziemią, nie zaleca się jeść jej zbyt wiele, są kraje, gdzie jest uznana za toksyczną, i łatwo pomylić ją z muchomorem i trującą gąską siarkową - czytamy na profilu Lasów Państwowych na Twitterze.
Trwa ładowanie wpisu:twitter

Co przyrządzić z gąski zielonki?

Internauci prześcigają się w pomysłach na przyrządzanie. Uwielbiam barszczyk z gąsek - pisze jedna z komentujących pod filmem zamieszczonym przez Lasy Państwowe. Internauta o pseudonimie ZibiT wspomina, jak dziadek, Sybirak, uczył go, że są to grzyby, które można jeść dopiero po odpowiedniej obróbce.

A co my możemy przyrządzić z gąski zielonki? Polecane są grzyby panierowane, smażone, w zupie a także marynowane. Mogą być dodatkiem do sosów lub jajecznicy. Warto jednak pamiętać, że są to grzyby, które rosną na piaszczystym podłożu i należy je dokładnie wymyć przed dalszym przyrządzaniem. A gdy już je przygotujemy - nie przesadzać z ilością!

Jeśli pojawią się takie objawy, jak problemy oddechowe, zwiększona potliwość, bóle i sztywność nóg czy też zaczerwienienie na twarzy - to oznacza, że mogliśmy się zatruć. Wówczas należy skonsultować się z lekarzem. Zdaniem niektórych grzyb spożyty w dużej ilości może prowadzić do rabdomiolizy, czyli rozpadu mięśni.

Zobacz także: Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić