oprac. Justyna Piąsta| 

Co zrobić, by banany nie czerniały? Istnieją proste sposoby

6

Pokrojone banany szybko czernieją, przez co nieapetycznie wyglądają. Są jednak proste sposoby, by owoce na dłużej zachowały swój soczysty, żółty kolor.

Co zrobić, by banany nie czerniały? Istnieją proste sposoby
Proste sposoby, by banany nie robiły się czarne (Pexels)

Banany to niezwykle zdrowe owoce. Są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia, ale również błonnika pokarmowego. Zawierają także witaminy takie jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Fani zdrowego odżywiania często sięgają po banany, ponieważ są sycące, smaczne i słodkie - dzięki czemu z powodzeniem mogą zastąpić pełne cukru i chemicznych dodatków słodycze.

Sposób na banany - w skórkach i bez

Amatorzy bananów, którzy chętnie wykorzystują je w kulinarnych przepisach, z pewnością nie raz mieli problem z tym, że owoce po przekrojeniu szybko czerniały. Aby temu zapobiec, warto skropić je sokiem z cytryny. Kwas zawarty w soku hamuje uwalnianie się oksydazy polifenolowej, czyli enzymu uczestniczącego w utlenianiu, który jest odpowiedzialny za ciemnienie świeżo obranych m.in. ziemniaków, bananów czy też jabłek. Dzięki temu owoce i warzywa na dłużej zachowają swój kolor.

Aby banany w skórkach pozostały żółte, świeże i niesczerniały tuż po zakupie, należy owinąć ich końcówki folią spożywczą. Przez szypułkę banany wydzielają najwięcej etylenu, czyli gazu, który przyspiesza proces dojrzewania. Dzięki temu prostemu trikowi, owoce na kilka dni od zakupu wciąż będą miały jaskrawy kolor.

Ponadto, jeśli macie w kuchni dużą kiść, warto ją rozdzielić na mniejsze części lub przechowywać każdą sztukę osobno. Banany, które nie będą miały kontaktu z innymi owocami, nie będą przedwcześnie czernieć. Tym bardziej, trzeba trzymać je z dala od jabłek, które bardziej przyspieszają ich dojrzewanie.

Jak przechowywać banany?

Banany najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, ale nie w lodówce. Temperatura poniżej 10 stopni C spowoduje, że stracą sporo witamin, będą mniej jędrne, a także szybciej zaczną brązowieć. Najlepszym miejscem dla nich będzie spiżarnia, lub po prostu kuchenna szafka.

Zobacz także: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić