Kelnerzy nienawidzą tego u gości? "Jakbym słabo wykonywał robotę"

Nagranie angielskiej kelnerki wzbudziło ogromne emocje także w Polsce. Czy rzeczywiście układanie naczyń jedno na drugim doprowadza obsługę do szewskiej pasji? Zapytaliśmy o to warszawskiego restauratora. – Tak i nie. Nie chodzi tylko o segregowanie – tłumaczy.

restauracjaStos pomieszanych naczyń to częsty widok w polskich restauracjach. Nowy kelner będzie mieć problem.
Źródło zdjęć: © Pexels

"Kiedy goście myślą, że są pomocni...". Nagranie angielskiej kelnerki wzbudziło wielkie emocje także wśród polskich internautów. @fyrefairie zdradziła, że pozornie uprzejmy zwyczaj ustawiania talerzy i filiżanek na stosiku utrudnia życie kelnerom, zamiast im pomóc. Czy jej koledzy po fachu w Polsce także mają takie odczucia?

Tak i nie. Jak ktoś już jakiś czas pracuje w gastro i umie to robić? Spoko, poradzi sobie. Random jakiś? No ma problem – mówi o2.pl Rafał, warszawski restaurator.

Tiktokerka podkreślała, że jeśli klienci ułożą różne naczynia na stosie, pracownik restauracji i tak musi posegregować talerze, filiżanki i miski przed włożeniem ich do zmywarki, co wydłuża cały proces. Nasz rozmówca dodaje, że nie chodzi tylko o segregowanie, ale także o stabilność podczas przenoszenia naczyń do kuchni. Niektórych konstrukcji ustawianych przez gości po prostu nie da się przenieść.

Często restauracje mają oddzielne zmywarki na barze i na kuchni – inne proporcje płynów. Więc mycie filiżanki w zmywarce w kuchni nie ma sensu – tłumaczy.

Kelnerzy nienawidzą tego u gości? "Jakbym słabo wykonywał robotę"

Znam kelnerów, którzy nie lubią tego zwyczaju u gości, bo "czuję się jakby dawali mi znać, że słabo wykonuję swoją robotę". Ale tylko niektórzy tak mają – zastrzega Rafał.

– Największa obraza to i tak pstrykanie palcami na kelnera – podkreśla nasz rozmówca. Wracając jednak do naczyń: jeśli bardzo chcemy ułatwić życie kelnerowi, możemy pogrupować naczynia na stole: filiżanki oddzielnie od spodków i talerzy, talerze i miski posegregować według wielkości. Ale równie dobrze możemy po skończonym posiłku nie ruszać naczyń, pracownicy restauracji sobie poradzą.

Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady