Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
DSM
|

Kelnerzy nienawidzą tego u gości? "Jakbym słabo wykonywał robotę"

28
Podziel się

Nagranie angielskiej kelnerki wzbudziło ogromne emocje także w Polsce. Czy rzeczywiście układanie naczyń jedno na drugim doprowadza obsługę do szewskiej pasji? Zapytaliśmy o to warszawskiego restauratora. – Tak i nie. Nie chodzi tylko o segregowanie – tłumaczy.

Kelnerzy nienawidzą tego u gości? "Jakbym słabo wykonywał robotę"
Stos pomieszanych naczyń to częsty widok w polskich restauracjach. Nowy kelner będzie mieć problem. (Pexels)

"Kiedy goście myślą, że są pomocni...". Nagranie angielskiej kelnerki wzbudziło wielkie emocje także wśród polskich internautów. @fyrefairie zdradziła, że pozornie uprzejmy zwyczaj ustawiania talerzy i filiżanek na stosiku utrudnia życie kelnerom, zamiast im pomóc. Czy jej koledzy po fachu w Polsce także mają takie odczucia?

Tak i nie. Jak ktoś już jakiś czas pracuje w gastro i umie to robić? Spoko, poradzi sobie. Random jakiś? No ma problem – mówi o2.pl Rafał, warszawski restaurator.

Tiktokerka podkreślała, że jeśli klienci ułożą różne naczynia na stosie, pracownik restauracji i tak musi posegregować talerze, filiżanki i miski przed włożeniem ich do zmywarki, co wydłuża cały proces. Nasz rozmówca dodaje, że nie chodzi tylko o segregowanie, ale także o stabilność podczas przenoszenia naczyń do kuchni. Niektórych konstrukcji ustawianych przez gości po prostu nie da się przenieść.

Często restauracje mają oddzielne zmywarki na barze i na kuchni – inne proporcje płynów. Więc mycie filiżanki w zmywarce w kuchni nie ma sensu – tłumaczy.

Kelnerzy nienawidzą tego u gości? "Jakbym słabo wykonywał robotę"

Znam kelnerów, którzy nie lubią tego zwyczaju u gości, bo "czuję się jakby dawali mi znać, że słabo wykonuję swoją robotę". Ale tylko niektórzy tak mają – zastrzega Rafał.

– Największa obraza to i tak pstrykanie palcami na kelnera – podkreśla nasz rozmówca. Wracając jednak do naczyń: jeśli bardzo chcemy ułatwić życie kelnerowi, możemy pogrupować naczynia na stole: filiżanki oddzielnie od spodków i talerzy, talerze i miski posegregować według wielkości. Ale równie dobrze możemy po skończonym posiłku nie ruszać naczyń, pracownicy restauracji sobie poradzą.

Zobacz także: Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(28)
fgd
2 tyg. temu
a ja tak układam naczynia bo kelnerzy po prostu nie przychodzą na czas i stoi sterta brudnych naczyń jna stole co mnie wkurza pijąc kawę i jedząc deser dlatego odkładam wszystko na stos żeby mi nie przeszkadzały po skończonym posiłku
pomagier
2 tyg. temu
ja po posiłku zawsze zostawiam kloca na talerzu, aby kelner szybciej zrozumiał, że stolik jest już wolny
nev
2 tyg. temu
plastikowe sztućce i plastikowe kubki, talerze jednorazowe ...
marek
2 tyg. temu
Na mnie kelnerzy zawsze się wkurzają, bo gdy pytają mnie czy mi smakowało, to odpowiadam zgodnie z prawdą, że moja mama gotuje lepiej.
Zaczarotan ol...
2 tyg. temu
a chybA wyStArczy kRzykNac kElNeR do noGi
Nikola
2 tyg. temu
Najprościej nie chodzić do knajpy i nie dawać zarabiać nieuczciwym ludziom.
Magda
2 tyg. temu
Ja to rzucam talerzami, żeby pomóc kelnerom
Zniesmaczony
2 tyg. temu
Naprawdę nie macie już o jakich bzdurach pisać???
Wojciech
2 tyg. temu
To nie jest obraza dla kelnera tylko świadectwo braku obycia konsumenta. Typowa wiocha.
Ikbbuj
2 tyg. temu
Kolejna promka tik toka, i bez nadziejny artykuł 🤮🤮🤮
Jarosław
2 tyg. temu
Kelnerzy to najgorszy sort Polaków obok lgbt i lewicy.
Ghfbn
2 tyg. temu
A kelnerzy już nie plują do zupy klientów???
Gghf
2 tyg. temu
Ten dzisiejszy marny kelner niech sobie oglądanie "zaklęte rewiry"...może coś się nauczy..
Klient
2 tyg. temu
Panie starszy....lornetę i meduzę...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić