o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
AHA
|

Nie wyrzucaj skórek od arbuza! Przydadzą się

22
Podziel się

Zwykle, jedząc arbuza, wygryzamy sam miąższ, pomijając pestki oraz skórkę, które wyrzucamy. To błąd, gdyż skórka arbuza ma wiele cennych właściwości i jest nawet zdrowsza od samego miąższu.

Nie wyrzucaj skórek od arbuza! Przydadzą się
(Getty Images)
bEEaYqcB

Arbuz to jeden z najbardziej klasycznych letnich owoców. Można zrobić z niego naprawdę wiele - soki, koktajle, desery, sałatki, a nawet grillować. Jest jednak jedna część arbuza, która nie jest wykorzystywana, pomimo bogatej zawartości składników odżywczych i nieodłącznych korzyści zdrowotnych.

Nie chodzi tu o nasiona arbuza, chociaż te mogą pomagać w trawieniu, a o skórkę. Jednak nie tą, która jest zieloną warstwą zewnętrzną, której należy unikać ze względu na pestycydy i powłokę woskową, a o wewnętrzną jasnozieloną otoczkę czerwonej części miąższu.

Większość ludzi nie wie, że skórka ma więcej cytruliny, ważnego aminokwasu dla zdrowia serca, niż wnętrze. Skórka zawiera również dużo krwiotwórczego chlorofilu, który, jak udowodniono, ma właściwości lecznicze na ponad sto schorzeń.

bEEaYqcD

Skórka od arbuza dobra na prostatę

Ostatnie badania wykazały obiecujący związek między likopenem a zapobieganiem nowotworom. Likopen jest przeciwutleniaczem, a przeciwutleniacze wspomagają zwalczanie wolnych rodników w celu zmniejszenia uszkodzeń oksydacyjnych, co jest zapobiegawczym krokiem w kierunku hamowania wzrostu komórek rakowych. A skórka arbuza jest doskonałym źródłem likopenu.

Skórka od arbuza a obniżanie ciśnienia

Jeśli próbujesz naturalnie obniżyć ciśnienie krwi, jedzenie arbuzów czy skórek może być dla ciebie korzystne. Ostatnie badania wykazały, że otyli dorośli z wysokim ciśnieniem, którzy jedli miąższ i skórki arbuza, łatwiej kontrolowali to zaburzenie. Jedzenie samych skórek arbuza nie pomoże oczywiście obniżyć ciśnienia krwi; należy raczej utrzymywać zbilansowaną dietę, ale oprócz tego spożycie skórki arbuza może pomóc uzyskać długotrwałe, pozytywne rezultaty.

Skórki od arbuza - właściwości przeciwzapalne

Likopen w skórce arbuza ma silne właściwości przeciwzapalne. Jeśli masz ból stawów, korzystne może być dla ciebie spożywanie właśnie skórek od arbuza, aby zmniejszyć ból stawów lub ich obrzęk. Zawartość kwasu foliowego pomaga również zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy i zawału serca.

bEEaYqcJ

Skórka arbuza jest bogata w wody mineralne, których tak naprawdę nie znajdziesz nigdzie indziej. Jednym z najlepszych sposobów na spożycie skórki jest zmieszanie jej ze świeżym arbuzem, świeżym sokiem z limonki i odrobiną lodu. To idealny letni napój, który pomoże ci zachować nawodnienie organizmu i odświeżenie.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

bEEaYqcK
Zobacz także: Kwadratowe arbuzy robią furorę na świecie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEEaYqde
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(22)
Kkk
3 miesiące temu
Kiedyś słyszałem taką rozmowę dwuch babć, ktora opowiadała drugiej ile więcej witaminy ma pigwa od cytryny. A wmuczek tej drugiej tak na oko 5,6 lat mówi po co jeść niedobrą pigwę jak można zjeść dwie cytryny i będzie podobnie.
Al.
3 miesiące temu
Ja robię ze skórki, część jasna, (po odcięciu zewnętrznej twardej i zielonej) przepyszny dżem. Przepis można znaleźć w internecie. Osoby, które częstowałam tym dżemem nie mogły zgadnąć z czego jest zrobiony. Jest naprawdę pyszny. Jedyny minus, że robi się go partiami po 1-2 małe słoiczki w miarę kupowania i jedzenia arbuza. W czasach no waste to dobry kierunek. I poza cukrem i cytryną, i skórkami, które jeszcze dwa lata temu wyrzucałam, nie trzeba nic więcej. Polecam.
Smakosz
3 miesiące temu
Skórki w każdej postaci są wyśmienite,ja robię z nich obiad.Palce lizać.
bEEaYqdf
zen
3 miesiące temu
najzdrowsze są skorupki z orzecha
Fred
3 miesiące temu
Nigdy skórki nie wyrzucam, ale za to czasami marszczę.
hihi
3 miesiące temu
nie wyrzucaj skórki nie wyrzucaj pestek zjedz wszystko będą witaminki i od razu recykling
Kaja
3 miesiące temu
jedno tylko odstrasza, że smakowo to obrzydliwe!
Jestem zatros...
3 miesiące temu
Skorupki od jajek obierki od ziemniaków podeszwy od butów i wszystko co jest odpadem jest lepsze i zdrowsze od oryginału
Ochudzki Rysi...
3 miesiące temu
....my tymi skórkami pokazujemy niedowiarkom że są zdrowe ,i że to nie jest nasze ostatnie słowo.....
lol
3 miesiące temu
zdradzę wam sekret - ludzie jedzą arbuzy nie przez ich turbo zdrowotne właściwości tylko dlatego że są dobre. Nikt nie będzie więc jadł jakiejś twardej skóry, bo coś tam. Kurde dlaczego ja od o2 oczekuje jakiegoś poziomu?!?!
franz
3 miesiące temu
o co chodzi z tymi skórkami? :)
Pick
3 miesiące temu
Od kiedy chlorofil jest krwiotwórczy??? Zawiera jony magnezu, a do produkcji hemoglobiny są potrzebne jony żelaza. Czy to wg Was to samo? Chlorofil jest w każdej roślinie. Po co jeść niesmaczne skórki z arbuzów? Nie lepiej sałatę, kapustę lub ogórka? Zaraz przypomina mi się artykuł o tym, że z truskawek najlepsze są zielone ogonki... Smacznego...
hfvygyff
3 miesiące temu
Cos o wlasciwosciach skorki z wacka polaka? Moze suszona, skruszona dziala jak speed albo brom?
bEEaYqcX
też głupek
3 miesiące temu
Tylko owies! jedzcie surowy owies a będziecie zdrowi jak koń
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić