Cebulowa zapiekanka. Dziwny przysmak prosto z USA

5

Nie jest to standardowa, ale za to tania i naprawdę pyszna. Tę zapiekankę robi się bardzo szybko i prosto, więc w łatwy sposób możesz poznać smaki prawdziwej Ameryki w swoim domu.

Cebulowa zapiekanka. Dziwny przysmak prosto z USA
Southern Vidalia Onion Casserole. (YouTube)

Southern Vidalia Onion Casserole to przysmak prosto z USA. Powstał w latach 40. ubiegłego wieku i stał się daniem przede wszystkim mieszkańców stanu Georgia. Składniki mogą być kontrowersyjnym wyborem, ale, uwierzcie, ta zapiekanka to prawdziwe niebo w gębie. Delikatna cebula i kremowy, serowy sos z chrupiącymi krakersami. Może nie jest to najzdrowszy wybór, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na małe szaleństwo.

Cebulowa zapiekanka. Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 jajka,
  • puszka niesłodzonego mleka skondensowanego,
  • opakowanie krakersów,
  • szklanka startego sera cheddar,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki pieprzu.
  • Cebule obierz, przekrój na ćwiartki;
  • Wrzuć do gotującej się wody i gotuj ok. 10 minut na średnim ogniu
  • Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko, wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników;
  • Dodaj cheddar, ponownie wymieszaj;
  • Krakersy pokrusz (ale nie na zbyt drobno, powinny zostać większe kawałki), wrzuć je do masy, ponownie wymieszaj, dopraw pieprzem, solą;
  • Cebulę odcedź;
  • Podsmaż cebulę na rozgrzanym wcześniej maśle;
  • Cebulę dodaj do krakersowo-jajecznej masy;
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej tam przygotowane wcześniej składniki;
  • Wierzch posyp warstwą kruszonych krakersów;
  • Piecz w temperaturze 190 stopni przez ok.45 minut.
Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana. Klasyczny smak z nietypowym dodatkiem
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić