Chłodnik z awokado wg Ani Starmach. Najlepsze danie na upały?

4

Chłodnik to perfekcyjne danie na upalne letnie dni. Jeśli znudziła ci się już popularna zupa na botwince, spróbuj wersji wg przepisu Ani Starmach - z awokado. Ten chłodnik jest bardzo pożywny, zdrowy i oczywiście - przepyszny!

Chłodnik z awokado wg Ani Starmach. Najlepsze danie na upały?
Chłodnik z awokado wg Ani Starmach. (Getty Images)

Chłodnik z awokado to prawdopodobnie najpyszniejsza wersja tej letniej zupy. Jest kremowy, treściwy, a jednocześnie lekki i orzeźwiający - idealny na gorące dni. Wystarczy tylko kilka składników.

Przepis na chłodnik z awokado wg. Ani Starmach. Potrzebne składniki

  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 świeży ogórek
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 5 rzodkiewek
  • Garść liści mięty
  • Koperek
  • Cytryna
  • Sól, pieprz
  • 2 kromki razowego chleba
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis na chłodnik z awokado wg. Ani Starmach. Sposób przygotowania

  • Obierz awokado i ogórka
  • Awokado zblenduj z oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i połową ogórka
  • Drugą część ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę
  • Chleb pokrój w kostkę i skrop łyżką oliwy, podpiecz w piekarniku aż grzanki będą chrupiące
  • Chłodnik podawaj w miseczkach z dodatkiem pokrojonego ogórka i rzodkiewki, posypany koperkiem i porwanymi listkami mięty oraz z grzankami, pokropione kilkoma kroplami oliwy

Czytaj także: Jak ugotować bób? Niezawodny sposób

Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do zupy papryczkę chilli. Jeśli zależy nam na bardziej "egzotycznym" akcencie, cytrynę i koperek możemy zastąpić limonką i kolendrą. Smacznego!


Zobacz także: Sprawdzony przepis na domowe zapiekanki. Będą lepsze niż z food trucka
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić