Chłodnik z awokado wg Ani Starmach. Najlepsze danie na upały?
Chłodnik to perfekcyjne danie na upalne letnie dni. Jeśli znudziła ci się już popularna zupa na botwince, spróbuj wersji wg przepisu Ani Starmach - z awokado. Ten chłodnik jest bardzo pożywny, zdrowy i oczywiście - przepyszny!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Chłodnik z awokado to prawdopodobnie najpyszniejsza wersja tej letniej zupy. Jest kremowy, treściwy, a jednocześnie lekki i orzeźwiający - idealny na gorące dni. Wystarczy tylko kilka składników.
Prowadzą agroturystykę na Mazurach. Oto czym się zajmują
Przepis na chłodnik z awokado wg. Ani Starmach. Potrzebne składniki
- 1 awokado, dojrzałe
- 1 świeży ogórek
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 5 rzodkiewek
- Garść liści mięty
- Koperek
- Cytryna
- Sól, pieprz
- 2 kromki razowego chleba
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis na chłodnik z awokado wg. Ani Starmach. Sposób przygotowania
- Obierz awokado i ogórka
- Awokado zblenduj z oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i połową ogórka
- Drugą część ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę
- Chleb pokrój w kostkę i skrop łyżką oliwy, podpiecz w piekarniku aż grzanki będą chrupiące
- Chłodnik podawaj w miseczkach z dodatkiem pokrojonego ogórka i rzodkiewki, posypany koperkiem i porwanymi listkami mięty oraz z grzankami, pokropione kilkoma kroplami oliwy
Czytaj także: Jak ugotować bób? Niezawodny sposób
Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do zupy papryczkę chilli. Jeśli zależy nam na bardziej "egzotycznym" akcencie, cytrynę i koperek możemy zastąpić limonką i kolendrą. Smacznego!
Źródło artykułu: o2pl