Jak ugotować bób? Niezawodny sposób

30

Maj i czerwiec to sezon na bób. Jak go przygotować? Nie jest to trudne, znamy niezawodny sposób na zawsze smaczny bób.

Jak ugotować bób? Niezawodny sposób
Jak ugotować bób? (Pixabay)

Jak ugotować bób? To nie jest takie trudne. Najważniejsze jednak, by wiedzieć, czy bób, który mamy, jest młody, czy starszy. Młodemu bobowi wystarczy do 5 minut w gotującej się wodzie. Jeśli jednak twój bób jest bledszy, a więc starszy, musi gotować się dłużej, nawet do 14 minut. Gotowy obieramy ze skórki i jemy. Według uznania i potrzeb możemy go bardziej dosolić. Najlepiej smakuje jednak polany roztopionym masłem z czosnkiem.

Jak ugotować bób? Składniki:

  • 0,5 kg bobu
  • łyżeczka soli
  • 1 l wody

Jak ugotować bób? Wykonanie:

  • Bób dokładnie umyj zimną wodą
  • W garnku zagotuj wodę
  • Gdy woda zacznie już bulgotać, dodaj do niej bób, gotuj ok. 8 minut
  • Po tym czasie dodaj sól i sprawdź miękkość swojego bobu, jeśli jest twardy, gotuj jeszcze 4 minuty
  • Jeśli bób jest już idealnie miękki, odcedź go, obierz ze skórki i gotowe!
Zobacz także: Sezon na bób. Roślina strączkowa, którą warto jeść
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić