Ciekawy pomysł na obiad. Przepis na tort grzybowy
Nie możesz się zdecydować, czy masz ochotę na coś słodkiego czy jednak zjadłabyś obiad? Nie ma problemu. Zrób... tort grzybowy. To zdecydowanie niezwykle ciekawy pomysł na obiad. A dodatkowo niezwykle prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. A smak? Mmmm... pyszny!
Tort grzybowy? Zgadza się! Trochę ciasta i te wspaniałe grzyby - topowy składnik złotej polskiej jesieni. Wyobraź sobie, że te dwa składniki można połączyć.
A taki duet jest... wyśmienity! Gwarantujemy, że nie będziesz miała później ochoty na deser. Tak przygotowany obiad to strzał w dziesiątkę, gdy nie masz na nic czasu. Niebo w gębie!
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Tort grzybowy. Potrzebne składniki
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki,
- 10 dag margaryny,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka śmietany,
- Około ¾ łyżeczki soli czosnkowej,
- Jajko do smarowania,
- Kminek do posypania
Nadzienie:
- 1 duża cebula, lub 2 mniejsze,
- 40 dag pieczarek,
- 40 dag leśnych grzybów,
- 3 duże jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 -2 łyżki bułki tartej,
- Sól,
- pieprz do smaku,
- 1 łyżka śmietany,
- Olej do smażenia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Tort grzybowy. Sposób przygotowania
- Ciasto:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę.
- Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
- Gotowe dzielimy na 2 części.
- Pierwszą częścią wykładamy dno tortownicy.
- Nakłuwamy je widelcem.
- Na ciasto wykładamy nadzienie grzybowe.
- Przykładamy drugą częścią ciasta.
- Z jego części wycinamy kilka grzybków do dekoracji wierzchu.
- Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Przyklejamy grzybki i także je smarujemy.
- Całość posypujemy kminkiem.
- Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C.
- Nadzienie:
- Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
- Do gotowej dokładamy pokrojone w plasterki grzyby.
- Razem smażymy do ich miękkości.
- Doprawiamy do smaku.
- Między czasie jajka gotujemy na twardo.
- Gotowe, lekko przestudzone grzyby delikatnie miksujemy.
- Dokładamy do nich bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pokrojone w kostkę jajka.
- Całość doprawiamy do smaku.
- Nadzienie wykładamy na wyłożone ciasto kruche.
I gotowe. Smacznego!