Ciekawy pomysł na obiad. Przepis na tort grzybowy

0

Nie możesz się zdecydować, czy masz ochotę na coś słodkiego czy jednak zjadłabyś obiad? Nie ma problemu. Zrób... tort grzybowy. To zdecydowanie niezwykle ciekawy pomysł na obiad. A dodatkowo niezwykle prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. A smak? Mmmm... pyszny!

Ciekawy pomysł na obiad. Przepis na tort grzybowy
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Tort grzybowy? Zgadza się! Trochę ciasta i te wspaniałe grzyby - topowy składnik złotej polskiej jesieni. Wyobraź sobie, że te dwa składniki można połączyć.

A taki duet jest... wyśmienity! Gwarantujemy, że nie będziesz miała później ochoty na deser. Tak przygotowany obiad to strzał w dziesiątkę, gdy nie masz na nic czasu. Niebo w gębie!

Tort grzybowy. Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietany,
  • Około ¾ łyżeczki soli czosnkowej,
  • Jajko do smarowania,
  • Kminek do posypania

Nadzienie:

  • 1 duża cebula, lub 2 mniejsze,
  • 40 dag pieczarek,
  • 40 dag leśnych grzybów,
  • 3 duże jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 -2 łyżki bułki tartej,
  • Sól,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżka śmietany,
  • Olej do smażenia

Tort grzybowy. Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę.
  • Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
  • Gotowe dzielimy na 2 części.
  • Pierwszą częścią wykładamy dno tortownicy.
  • Nakłuwamy je widelcem.
  • Na ciasto wykładamy nadzienie grzybowe.
  • Przykładamy drugą częścią ciasta.
  • Z jego części wycinamy kilka grzybków do dekoracji wierzchu.
  • Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Przyklejamy grzybki i także je smarujemy.
  • Całość posypujemy kminkiem.
  • Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C.
  • Nadzienie:
  • Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
  • Do gotowej dokładamy pokrojone w plasterki grzyby.
  • Razem smażymy do ich miękkości.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Między czasie jajka gotujemy na twardo.
  • Gotowe, lekko przestudzone grzyby delikatnie miksujemy.
  • Dokładamy do nich bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pokrojone w kostkę jajka.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Nadzienie wykładamy na wyłożone ciasto kruche.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić