Ciekawy pomysł na obiad. Przepis na tort grzybowy

Nie możesz się zdecydować, czy masz ochotę na coś słodkiego czy jednak zjadłabyś obiad? Nie ma problemu. Zrób... tort grzybowy. To zdecydowanie niezwykle ciekawy pomysł na obiad. A dodatkowo niezwykle prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. A smak? Mmmm... pyszny!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Tort grzybowy? Zgadza się! Trochę ciasta i te wspaniałe grzyby - topowy składnik złotej polskiej jesieni. Wyobraź sobie, że te dwa składniki można połączyć.

A taki duet jest... wyśmienity! Gwarantujemy, że nie będziesz miała później ochoty na deser. Tak przygotowany obiad to strzał w dziesiątkę, gdy nie masz na nic czasu. Niebo w gębie!

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Tort grzybowy. Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietany,
  • Około ¾ łyżeczki soli czosnkowej,
  • Jajko do smarowania,
  • Kminek do posypania

Nadzienie:

  • 1 duża cebula, lub 2 mniejsze,
  • 40 dag pieczarek,
  • 40 dag leśnych grzybów,
  • 3 duże jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 -2 łyżki bułki tartej,
  • Sól,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżka śmietany,
  • Olej do smażenia

Tort grzybowy. Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę.
  • Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
  • Gotowe dzielimy na 2 części.
  • Pierwszą częścią wykładamy dno tortownicy.
  • Nakłuwamy je widelcem.
  • Na ciasto wykładamy nadzienie grzybowe.
  • Przykładamy drugą częścią ciasta.
  • Z jego części wycinamy kilka grzybków do dekoracji wierzchu.
  • Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Przyklejamy grzybki i także je smarujemy.
  • Całość posypujemy kminkiem.
  • Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C.
  • Nadzienie:
  • Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
  • Do gotowej dokładamy pokrojone w plasterki grzyby.
  • Razem smażymy do ich miękkości.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Między czasie jajka gotujemy na twardo.
  • Gotowe, lekko przestudzone grzyby delikatnie miksujemy.
  • Dokładamy do nich bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pokrojone w kostkę jajka.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Nadzienie wykładamy na wyłożone ciasto kruche.

I gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?