"Cmentarny smakołyk". Przepis na obwarzanki odpustowe

3

Zgodnie z listopadową tradycją, pierwszego dnia nowego miesiąca wokół cmentarzy roi się od sprzedawców. Obok kwiatów i kolorowych zniczy, w ofercie często znajdują się też przekąski - na wypadek, gdybyśmy zgłodnieli na cmentarzu. Choć w każdym regionie sprzedawane produkty są trochę inne, najpopularniejszą z nich w skali kraju są oczywiście obwarzanki odpustowe. Z tym przepisem możesz zrobić je sama w domu.

"Cmentarny smakołyk". Przepis na obwarzanki odpustowe
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Obwarzanki odpustowe to, obok poznańskich rur, miodku czy szczypek, najpopularniejsze przekąski we Wszystkich Świętych. Są sprzedawane często również na innych wydarzeniach religijnych. Nie może ich rzecz jasna zabraknąć 1 listopada. Z tym przepisem możesz jednak zaoszczędzić parę groszy i zrobić je sama w domu. Smakować będą jeszcze lepiej niż kupione!

Obwarzanki odpustowe. Składniki

  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • białko jaja (opcjonalnie)

Obwarzanki odpustowe. Sposób przygotowania

  • Ze składników wyrobić gładkie ciasto.
  • Urywać po kawałku ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich i robić cienkie wałeczki, a z wałeczków długości około 10 cm lepić kółeczka. Należy pamiętać, że ciasto nie ma żadnych dodatków zwiększających objętość, obwarzanki nie urosną i będą takiego rozmiaru, jaki zrobimy.
  • Wrzucić obwarzanki na osolony wrzątek, wyłowić zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
  • Sparzone obwarzanki ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor z obu stron przez około 10-15 minut na stronę, w zależności od grubości obrączek.
  • Gotowe obwarzanki zawiesić na lniany sznurek.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić