aktualizacja 

Najlepszy sposób na resztki po Wielkanocy. Przepis na soczystą ucztę

10

Gdy goście wyjdą po świątecznym posiłku, czeka nas sprzątanie, a przez kilka najbliższych dni... dojadanie tego, co nie zostało spożyte. Co zrobić z resztkami mięsa, które zostają po Wielkanocy? Mamy przepis na wszystkie problemy.

Najlepszy sposób na resztki po Wielkanocy. Przepis na soczystą ucztę
Co zrobić z resztkami po Wielkanocy? Przepis na wszystkie problemy (Pixabay, Pixabay)

Zawsze po świętach zostaje nam mnóstwo jedzenia. Przepełniona lodówka może być problemem, gdy mamy dość mięs czy sałatek z sosem majonezowym. Co zrobić z resztkami jedzenia po Wielkanocy? Oto przepis na zapiekankę, do której możemy wykorzystać pozostałości wędlin, serów lub warzyw!

Przepis na zapiekankę z resztek. Lista składników:

  • paczka ulubionego makaronu (idealnie sprawdzi się penne)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • resztki wędlin i innych mięs, np. białej kiełbasy (wedle uznania)
  • dowolne warzywa, np. brokuły, papryka, pomidory
  • 200 ml śmietany 18 proc. lub śmietanka 30 proc.
  • ser żółty (dowolnie, ile lubisz)
  • 1 jajko
  • olej lub masło
  • sól i pieprz dla smaku
  • pół szklanki wody
  • dowolne produkty, które zostały w naszej lodówce i nadają się do pieczenia

Czytaj także: Nigdy nie dodawaj do żurku. To ogromny błąd. Gessler tłumaczy dlaczego

Przepis na zapiekankę z resztek. Sposób przygotowania:

  • gotujemy makaron al dente
  • jeśli używamy brokułów, kroimy je na kawałeczki i gotujemy aż lekko zmiękną
  • cebulę podsmażamy na maśle bądź oleju
  • do cebuli dodajemy rozgnieciony drobno czosnek
  • blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju
  • wsypujemy warzywa i makaron
  • dokładnie mieszamy
  • kroimy drobno nasze wędliny, można je lekko podsmażyć
  • dodajemy mięso do warzyw i makaronu
  • dorzucamy przyprawy
  • w oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajko, dolewamy wodę i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem
  • zalewamy składniki powstałym sosem
  • posypujemy wszystko serem
  • pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach
  • GOTOWE!

Czytaj także: Odrobina luksusu na podwieczorek. Pieczona feta z dodatkami zapewni świetne wrażenia

Taka zapiekanka pozwoli świetnie wykorzystać resztki produktów spożywczych, które zostaną po Wielkanocy. Smacznego!

Zobacz także: Gdzie wylać olej po smażeniu?
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić