Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WIP
|
aktualizacja

Nigdy nie dodawaj do żurku. To ogromny błąd. Gessler tłumaczy dlaczego

94
Podziel się:

Święta Wielkanocne bez żurku są jak Boże Narodzenie bez karpia. Kwaśny żur z jajkiem i kiełbasą to tradycyjna potrawa wielkanocna. Magda Gessler ostrzega i radzi, czego nie robić. Oto dwa popularne błędy, które mogą zepsuć żurek.

Nigdy nie dodawaj do żurku. To ogromny błąd. Gessler tłumaczy dlaczego
Uważaj, tak zepsujesz żurek. Magda Gessler zauważa dwa największe błędy (AKPA, AKPA, Filip Radwanski)

Żurek to jedna z tradycyjnych potraw podawanych w Wielkanoc. Sekret tej zupy tkwi w dobrym zakwasie. Nieodłącznym elementem jest też biała kiełbasa, często wędzonka i oczywiście jajko. Zanim zabierzemy się za gotowanie, warto wiedzieć, czego unikać.

Magda Gessler ostrzega, jakich błędów nie popełniać podczas przyrządzania żurku. To, na co uczula restauratorka może zepsuć cały gar zupy. Przede wszystkim zakwas i odpowiednie mięso. Jak zauważa gwiazda TVN, żurek w odróżnieniu od barszczu białego, opiera się na zakwasie żytnim, nie pszennym!

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! - powiedziała "Faktowi" Magda Gessler.

Kolejnym składnikiem jest śmietana. Jak radzi Gessler, w Wielkanoc unikajmy jej w żurku. Dzięki temu zupa będzie chudsza i bardziej kwaśna:

I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - dodaje restauratorka.

To, co może zepsuć tradycyjną potrawę jest również nieodpowiednie mięso. Wiadomo, że do żurku dodajemy często białą lub szarą kiełbasę. Gessler doradza tę drugą, która idealnie sprawdzi się do wywaru. Kiełbaska musi być dobrze zaparzona. Unikajmy tych z różowym odcieniem. Mają w sobie dużo soli peklowanej.

Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa! - doradziła Magda Gessler.
Zobacz także: Jak doprawić żurek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(94)
Luna
6 miesięcy temu
Ja na Wielkanoc robię biały barszcz a nie żur. I żadna głupia gruba Magda nie będzie mnie pouczać
Myślący
6 miesięcy temu
Czy Ona się zna?
Ewa
6 miesięcy temu
U mnie żurek zawsze ze śmietaną i na białej surowej kiełbasie. I rzadna pańcia nie będzie mi tu mówiła, że źle gotuję. Mąż się zajada.
Henryk
6 miesięcy temu
Niedługo ta pani powie prawdę objawiona że tortu nie pieprzymy i nie dajemy skwarków- licząc na Nobla. Co do śmietany w zupie to każdy ma swój gust.
Smakosz
6 miesięcy temu
kwaśny to powinien być kapuśniak,a żurek zbalansowany i do tego właśnie służy śmietana.
***** kastę
6 miesięcy temu
Nadzwyczajna kasta zabija ludzi i zapewne będzie bezkarna. Niby tacy nadzwyczajni, a nawet kłamać nie potrafią, gdyż inna parszywa kasta orzeknie, że to ten biedny motocyklista powinien być ukarany, bo się oddalił z miejsca wypadku w zaświaty.
Don Chichot
6 miesięcy temu
Ja tam wolę krupnik 0,7
Ojtam
6 miesięcy temu
Świński schab koszerny/halal. O tym najbardziej chciałbym posłuchać.
jusek
6 miesięcy temu
Barszcz czy ...a wódka gdzie!!!
Ryci
6 miesięcy temu
Jedyne co umie robić szum a dania jej słynom z ceny a nie że smaku.
Jankom
6 miesięcy temu
Magda gessler radzi, do zurku nie dodawaj Keczupu, nutelli i ryzu
Beti
6 miesięcy temu
Ja kupuję zakwas na rynku od jednej pani, od 20 lat. Żurek gotuje, jak moja babcia i mama, z białą kiełbasą, zabielany śmietaną. Jest pyszny i tradycyjny, a nie woda czosnkowa z majerankiem jak u Gessler.Kazda gospodyni ma swój przepis, a Gessler nie jest żadnym autorytetem, chyba że dla kogoś, kto kompletnie nie ma żadnego pojęcia o gotowaniu.
ha ha
6 miesięcy temu
A ja żadnego żurku w dodatku w święta jeść nie zamierzam. Nie lubię i już. Nawet w imię tradycji, zmuszać się nie będę.
wap
6 miesięcy temu
chudy chudy bo ja tlustego nie moge
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić