Czekolada dubajska to hit. Jak ją zrobić samodzielnie?

Dubajska czekolada to symbol luksusu i wyjątkowego smaku, który szturmem zdobywa serca miłośników słodkości na całym świecie. Dzięki swojej unikalności i bogatemu nadzieniu stała się prawdziwym hitem. Zobacz, jak z samodzielnie przygotować tę wyszukaną słodycz.

Jak zrobić czekoladę dubajską?Jak zrobić czekoladę dubajską?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć czekolada dubajska jest stosunkowo nowym produktem, jej popularność wzrosła dynamicznie, podbijając media społecznościowe swoją unikalnością i wystawnym wyglądem. Słynna czekolada z Dubaju to kawałek luksusu, który każdego potrafi oczarować swoim pistacjowym nadzieniem. Obecnie zarówno fachowcy, jak i domowi cukiernicy próbują odtworzyć ten przysmak w swoich kuchniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tusk kontra Nawrocki. Polacy wybrali ulubieńca

Co sprawia, że dubajska czekolada stała się tak pożądana? Przyczyną jest nie tylko jej smak, ale także sposób, w jaki jest przygotowywana oraz sama estetyka jej podania. Zobacz, co potrzebne jest do przygotowania czekolady dubajskiej i jak ją zrobić.

Z czego robi się czekoladę dubajską?

Czym wyróżnia się dubajska czekolada? Jej wyjątkowy smak i konsystencja to w dużej mierze zasługa pistacji i ciasta kataifi. Pasta pistacjowa, używana w nadzieniu, nadaje czekoladzie charakterystycznego smaku, który jest połączeniem kremowego i subtelnego posmaku orzechów. Ciasto kataifi, natomiast, dodaje chrupkości i głębi smaku.

Ciasto kataifi
Ciasto kataifi © Adobe Stock

Żaden przepis na dubajską czekoladę nie byłby kompletny bez wspomnienia o najważniejszym elemencie – czekoladzie wysokiej jakości. To właśnie ten składnik łączy wszystkie inne smaki i pozwala stworzyć wyjątkowy deser.

Składniki na czekoladę dubajską

Przygotowanie dubajskiej czekolady w domowych warunkach to zadanie, które przy odpowiednim przygotowaniu może przynieść mnóstwo satysfakcji. Jakie składniki potrzebne są do zrobienia czekolady dubajskiej?

  • 450 g mlecznej lub deserowej czekolady
  • 150 g ciasta kataifi
  • 40 g masła
  • 80 g kremu pistacjowego

Czekolada dubajska. Przygotowanie

Aby przygotować dubajską czekoladę, posiekaj 450 g czekolady i rozpuść połowę w kąpieli wodnej. Następnie pokryj płynną czekoladą formę i umieść ją w lodówce do stężenia. Ciasto filo lub kataifi pokrój w cienkie paseczki, usmaż na złoty kolor, dodając masło, by stało się chrupiące, po czym wymieszaj je z kremem pistacjowym. Tak powstałe nadzienie ułóż na stężałej czekoladzie w formie. Rozpuść pozostałą czekoladę i wlej ją na wierzch nadzienia, ponownie chłodząc całość w lodówce do stężenia.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków