Dodaj do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą tłuste
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, ale ich kaloryczność potrafi zniechęcić wiele osób. Istnieją jednak sprawdzone metody na to, by cieszyć się ich chrupkością bez nadmiaru tłuszczu. Oto kilka praktycznych wskazówek, które sprawią, że placki będą lekkie i pełne smaku.
Placki ziemniaczane, choć są bardzo smaczne, mają tendencję do wchłaniania sporej ilości oleju podczas smażenia. To sprawia, że są kaloryczne i ciężkostrawne. Zobacz, jak można zapobiec nasiąkaniu placków olejem, i sprawić, by były mniej kaloryczne.
Ciasto jogurtowo-makowe z kruszonką. Dosłownie rozpływa się w ustach
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Aby przygotować pyszne placki ziemniaczane, potrzebujesz ok. 1 kg ziemniaków, 1 dużej cebuli, 2 jajek, 2 łyżek mąki pszennej, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz oleju do smażenia.
Zetrzyj ziemniaki, odciśnij nadmiar wody, ale zachowaj skrobię, która osadza się na dnie. Zetrzyj cebulę i połącz z ziemniakami, następnie dodaj jajka, mąkę, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Jak smażyć placki ziemniaczane?
Jeśli chcesz usmażyć idealne placki ziemniaczane, zacznij od dobrze rozgrzania oleju lub smalcu na patelni z grubym dnem – tłuszcz powinien być naprawdę gorący, żeby placki się nie rozpadły i ładnie zarumieniły.
Nakładaj masę ziemniaczaną łyżką, lekko ją spłaszczając, żeby uzyskać cienkie, chrupiące placki. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Gdy będą gotowe, przełóż je na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Co zrobić, by placki ziemniaczane nie wchłaniały tłuszczu?
Przede wszystkim odciśnij starte ziemniaki z nadmiaru wody – dzięki temu masa będzie bardziej gęsta i nie będzie chłonąć tłuszczu podczas smażenia. Do ciasta możesz dodać łyżkę octu spirytusowego lub odrobinę spirytusu – te dodatki nie zmienią smaku placków, a sprawią, że będą mniej nasiąkały olejem. Ważne też, by kłaść ciasto tylko na dobrze rozgrzany tłuszcz, bo jeśli będzie zbyt chłodny, placki zaczną wchłaniać olej, zamiast się smażyć. Dzięki tym prostym trikom usmażysz placki lekkie, rumiane i chrupiące.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane można podawać z kwaśną śmietaną, co jest tradycyjnym i bardzo popularnym dodatkiem, podkreślającym ich chrupkość. Miłośnicy słodkich smaków mogą podawać placki ziemniaczane z cukrem lub dżemem.
Doskonałym pomysłem na sycący posiłek jest połączenie placków z gulaszem wieprzowym, tworząc popularny placek po węgiersku. Dodatki takie jak sos grzybowy czy sos czosnkowy również pasują do placków.