Jak zrobić galaretę wieprzową? Bardzo prosty przepis

Galareta wieprzowa to klasyka polskich stołów, uwielbiana za swoją prostotę i wyjątkowy smak. Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę tradycyjną przystawkę.

Jak zrobić galaretę wieprzową?Jak zrobić galaretę wieprzową?
Źródło zdjęć: © Getty Images | cergeus
Małgorzata Badur

Galareta wieprzowa, znana jest także jako zimne nóżki. Często pojawia się na stołach podczas rodzinnych spotkań, tworząc smaczną dekorację każdego przyjęcia. Nie tylko wygląda efektownie, ale także doskonale smakuje, szczególnie skropiona octem i podana z chrupiącym pieczywem.

Burger Drwala wrócił. Kolejka na 40 minut w Poznaniu

Jak zrobić galaretę wieprzową?

Składniki:

  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 5 nóżek wieprzowych
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 marchewki oraz 2 pietruszki
  • Por, kilka liści laurowych
  • 6 ząbków czosnku, sól i pieprz

Zacznij od przygotowania mięsa, co jest kluczowym krokiem do zapewnienia, że galareta będzie miała odpowiednią strukturę i smak. Dokładnie umyj oraz oczyść golonkę i nóżki wieprzowe. Usuń wszelkie resztki tłuszczu czy skóry, co pozwoli uniknąć zbędnych tłustych osadów na powierzchni galarety.

Następnie wrzuć mięso do dużego garnka i zalej je zimną wodą, tak aby było całkowicie zanurzone. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około cztery godziny. Kluczowe jest, by gotowanie odbywało się bez przykrycia. Dzięki temu nadmiar pary wodnej odparowuje, a smak staje się bardziej skoncentrowany.

Podczas gotowania, około dwie godziny przed jego zakończeniem, dodaj do garnka pokrojone marchewki, pietruszkę i por. Warzywa te nadadzą delikatnej słodyczy oraz aromatu, wzbogacając całą potrawę. Dodaj również garść liści laurowych oraz ziele angielskie, które znane są ze swoich właściwości smakowych.

Na ostatnim etapie, tuż przed zakończeniem gotowania, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pozwoli to zachować jego wyrazisty smak i zapach, który idealnie wkomponuje się w całość.

Po zakończeniu gotowania wyłącz ogień i zdejmij garnek z palnika. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągnij mięso oraz warzywa z wywaru. Bulion należy przecedzić przez sito, aby stał się klarowny. Mięso pokrój na drobne kawałki i umieść w salaterkach.

Całość zalej przecedzonym bulionem i pozostaw do wystygnięcia. Galareta powinna ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie możesz ją przenieść do lodówki, by nabrała odpowiedniej konsystencji. Po kilku godzinach galareta wieprzowa jest gotowa do podania i można ją serwować zgodnie z własnymi preferencjami.

Wybrane dla Ciebie
Incydent z Ryanair w Krakowie. Samolot nie mógł wylądować
Incydent z Ryanair w Krakowie. Samolot nie mógł wylądować
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Skandaliczne słowa Rosjanina. "Musimy zniszczyć Berlin"
Skandaliczne słowa Rosjanina. "Musimy zniszczyć Berlin"
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan