Dodaj odrobinę do smażenia frytek. Tak chrupiących jeszcze nie jadłeś
Chrupiące frytki to marzenie każdego smakosza. Aby je osiągnąć, nie wystarczy tylko wrzucić ziemniaki do gorącego oleju. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie oraz jeden dodatek do smażenia.
Idealne frytki to te, które są złociste i chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Aby osiągnąć taki efekt, nie wystarczy tylko wrzucić ziemniaki do gorącego oleju. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ich do smażenia.
Domowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieście
Wybór odpowiednich ziemniaków
Wybór ziemniaków to pierwszy krok do sukcesu. Najlepiej sprawdzają się odmiany typu C, które są bogate w skrobię i ubogie w wodę. Dzięki temu frytki podczas smażenia stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Ziemniaki ogólnoużytkowe typu B również będą dobrym wyborem, choć zawierają mniej skrobi niż typ C.
Jak przygotować ziemniaki na frytki?
Przed smażeniem ziemniaki należy odpowiednio przygotować. Po obraniu i pokrojeniu w równe słupki moczymy je w zimnej wodzie z dodatkiem cukru. Cukier podczas smażenia karmelizuje się, nadając frytkom piękny złoty kolor i zwiększając ich chrupkość. Po moczeniu ziemniaki trzeba dokładnie osuszyć, aby uniknąć pryskania tłuszczu podczas smażenia.
Jak zrobić domowe frytki na oleju? Smażenie frytek to kluczowy etap, który decyduje o ich chrupkości i smaku. Aby uzyskać idealnie chrupiące frytki, ważne jest, aby olej był odpowiednio rozgrzany. Optymalna temperatura to około 170-180 stopni Celsjusza.
Jeśli nie posiadasz termometru kuchennego, możesz sprawdzić temperaturę oleju, wrzucając do niego kawałek ziemniaka – jeśli zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy. Ważne jest, aby smażyć frytki partiami, unikając ich nakładania się, co mogłoby obniżyć temperaturę oleju i wpłynąć na jakość smażenia.
Trik który sprawi, że frytki wyjdą chrupiące
Aby frytki były jeszcze bardziej chrupiące, można dodać do oleju łyżeczkę mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej. Tworzą one delikatną otoczkę na powierzchni frytek, która zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Dodatkowo, po usmażeniu frytki można posypać ulubionymi przyprawami, które podkręca ich smak.