Jak zakisić kapustę? Najprostszy przepis

Kiszenie kapusty to prosty sposób na zachowanie jej świeżości i wzbogacenie smaku. Dowiedz się, jak przygotować ten zdrowy przysmak samodzielnie, korzystając z kilku podstawowych składników.

Jak zakisić kapustę?Jak zakisić kapustę?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Małgorzata Badur

Kiszenie kapusty to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Proces ten nie tylko pozwala na długotrwałe przechowywanie kapusty, ale także wzbogaca ją o unikalne walory smakowe i zdrowotne. W dobie powrotu do naturalnych metod przetwarzania żywności, kiszona kapusta zyskuje na znaczeniu jako zdrowy i ekologiczny produkt.

Domowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieście

Kiszenie kapusty. Przepis

Aby przygotować kiszoną kapustę, potrzebujesz:

  • 1 kg białej kapusty
  • 15-20 g soli niejodowanej (około jednej łyżki stołowej)
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Opcjonalnie: marchewka (dla wzbogacenia smaku i koloru)

Jeśli chcemy zakisić większą ilość kapusty, zwiększamy proporcjonalnie ilość soli.


Jak zakisić kapustę? Kiszenie kapusty rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i poszatkowania kapusty. Następnie kapustę układamy się warstwami w beczce lub w słoikach, przesypując każdą warstwę solą i dokładnie ubijając, aby puściła sok. Dodajemy liście laurowe i pieprz. Ważne jest, aby używać soli niejodowanej, która nie zaburza procesu fermentacji.

Pojemniki z kapustą pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni, aby rozpoczął się proces fermentacji, a następnie przenosimy je do chłodniejszego miejsca, gdzie kapusta powinna dojrzewać przez około miesiąc.

Po zakończeniu procesu fermentacji kiszoną kapustę możemy przechowywać nadal w piwnicy lub przełożyć ja do lodówki. W takich warunkach kapusta może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy. Ważne jest, aby kapusta była całkowicie zanurzona w soku, co zapobiega rozwojowi pleśni i utrzymuje jej walory smakowe.

Jakie właściwości ma kiszona kapusta?

Kiszona kapusta to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy C, K oraz z grupy B, a także w błonnik, który wspomaga trawienie. Proces fermentacji wzbogaca kapustę o bakterie kwasu mlekowego, które mają korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie kiszonej kapusty może wspomagać odporność i poprawiać ogólną kondycję organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada