Jak zakisić kapustę? Najprostszy przepis

Kiszenie kapusty to prosty sposób na zachowanie jej świeżości i wzbogacenie smaku. Dowiedz się, jak przygotować ten zdrowy przysmak samodzielnie, korzystając z kilku podstawowych składników.

Jak zakisić kapustę?Jak zakisić kapustę?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Małgorzata Badur

Kiszenie kapusty to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Proces ten nie tylko pozwala na długotrwałe przechowywanie kapusty, ale także wzbogaca ją o unikalne walory smakowe i zdrowotne. W dobie powrotu do naturalnych metod przetwarzania żywności, kiszona kapusta zyskuje na znaczeniu jako zdrowy i ekologiczny produkt.

Domowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieście

Kiszenie kapusty. Przepis

Aby przygotować kiszoną kapustę, potrzebujesz:

  • 1 kg białej kapusty
  • 15-20 g soli niejodowanej (około jednej łyżki stołowej)
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Opcjonalnie: marchewka (dla wzbogacenia smaku i koloru)

Jeśli chcemy zakisić większą ilość kapusty, zwiększamy proporcjonalnie ilość soli.


Jak zakisić kapustę? Kiszenie kapusty rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i poszatkowania kapusty. Następnie kapustę układamy się warstwami w beczce lub w słoikach, przesypując każdą warstwę solą i dokładnie ubijając, aby puściła sok. Dodajemy liście laurowe i pieprz. Ważne jest, aby używać soli niejodowanej, która nie zaburza procesu fermentacji.

Pojemniki z kapustą pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni, aby rozpoczął się proces fermentacji, a następnie przenosimy je do chłodniejszego miejsca, gdzie kapusta powinna dojrzewać przez około miesiąc.

Po zakończeniu procesu fermentacji kiszoną kapustę możemy przechowywać nadal w piwnicy lub przełożyć ja do lodówki. W takich warunkach kapusta może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy. Ważne jest, aby kapusta była całkowicie zanurzona w soku, co zapobiega rozwojowi pleśni i utrzymuje jej walory smakowe.

Jakie właściwości ma kiszona kapusta?

Kiszona kapusta to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy C, K oraz z grupy B, a także w błonnik, który wspomaga trawienie. Proces fermentacji wzbogaca kapustę o bakterie kwasu mlekowego, które mają korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie kiszonej kapusty może wspomagać odporność i poprawiać ogólną kondycję organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Aż dwie szóstki w Lotto. Już wiadomo, gdzie wysłali kupony
Aż dwie szóstki w Lotto. Już wiadomo, gdzie wysłali kupony
AI napisze historię starożytnego Rzymu? Elon Musk zainwestował
AI napisze historię starożytnego Rzymu? Elon Musk zainwestował
Zarwał się balkon. Nie żyje 25-latek
Zarwał się balkon. Nie żyje 25-latek
Autokar z Rosjanami zderzył się z TIR-em w Egipcie. Dwie osoby nie żyją
Autokar z Rosjanami zderzył się z TIR-em w Egipcie. Dwie osoby nie żyją
Sceny nad Bałtykiem. Ruszyli na plażę. Mieli konkretny powód
Sceny nad Bałtykiem. Ruszyli na plażę. Mieli konkretny powód
Prezydent Nawrocki z żoną rozpoczęli obchody Święta Niepodległości
Prezydent Nawrocki z żoną rozpoczęli obchody Święta Niepodległości
Dramatyczne nagranie. Peugeot nagle zjechał. Setki tysięcy wyświetleń
Dramatyczne nagranie. Peugeot nagle zjechał. Setki tysięcy wyświetleń
Pracuje na kolei. To często słyszy od ludzi. Ma apel
Pracuje na kolei. To często słyszy od ludzi. Ma apel
Apel Pudzianowskiego na 11 listopada. Zwrócił się do Polaków
Apel Pudzianowskiego na 11 listopada. Zwrócił się do Polaków
Litwini zrobili to dla Polski. Ponad 1,3 mln odtworzeń. Minęło 7 lat
Litwini zrobili to dla Polski. Ponad 1,3 mln odtworzeń. Minęło 7 lat
W willi ginęły pieniądze. Syn mieszkanki zainstalował fotopułapkę
W willi ginęły pieniądze. Syn mieszkanki zainstalował fotopułapkę
Policjant był pijany. Oto finał. Są pierwsze konsekwencje
Policjant był pijany. Oto finał. Są pierwsze konsekwencje