Dodaj to do placków ziemniaczanych, a nie nasiąkną tłuszczem podczas smażenia

Placki ziemniaczane to prawdziwy smak polskiej tradycji, ale jak sprawić, by nie ociekały tłuszczem i pozostały chrupiące? Oto kilka sprawdzonych metod, które pomogą w uzyskaniu idealnych placków.

Jak zrobić idelane placki ziemniaczane?Jak zrobić idelane placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Placki ziemniaczane od lat cieszą się ogromną popularnością na polskich stołach. Nie ma nic lepszego niż talerz gorących i chrupiących placków prosto z patelni. Jednak dla wielu osób ich smażenie może kojarzyć się z uciążliwym problemem nadmiernego wchłaniania tłuszczu, co negatywnie wpływa na ich smak i lekkość. Co robić, by placki nie ociekały tłuszczem? Wykorzystaj te triki.

Jak smażyć placki, by nie piły tłuszczu?

Zanim przejdziemy do smażenia placków, musimy wybrać do ich przygotowania odpowiednie ziemniaki. Do tego dania najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu B, czyli ogólnoużytkowe. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, dzięki czemu świetnie nadają się do zrobienia placków. Pamiętaj również o tym, by placki robić ze starych ziemniaków. W młodych ziemniakach jest dużo wody, przez co o wiele trudniej je usmażyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Na czym smażyć placki ziemniaczane? Podczas smażenia placków ziemniaczanych niezwykle istotną rolę odgrywa tłuszcz. Wiele osób wybiera olej roślinny, ale alternatywą może być smalec, który lepiej sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach. Smażenie placków na smalcu pozwala uzyskać rumiany kolor i chrupkość.

Temperatura smażenia również ma duże znaczenie. Placki powinny być smażone na dobrze rozgrzanym tłuszczu, co umożliwia szybkie zamknięcie się powierzchni i zmniejszenie wchłaniania oleju. Optymalna grubość placków to kolejny czynnik, który wpływa na efektywne smażenie — nie za cienkie, żeby nie przypaliły się zbyt szybko, ale też nie za grube, aby nie były surowe w środku.

Co zrobić, by placki nie piły tłuszczu? Poniższe wskazówki pomogą ci usmażyć idealne placki ziemniaczane:

  1. Starte ziemniaki odciśnij z wody, co ułatwi smażenie i zapobiegnie pochłanianiu tłuszczu.
  2. Do ciasta dodaj łyżkę octu spirytusowego i dokładnie wymieszaj. Nie wpłynie to na smak placków, a ograniczy wchłanianie tłuszczu.
  3. Ciasto kładź na dobrze rozgrzany olej. Jeśli tłuszcz jest zbyt zimny, ciasto zacznie go wchłaniać.
  4. Do ciasta możesz też dodać spirytus. Podobnie jak ocet, nie zmieni smaku placków ziemniaczanych, a sprawi, że będą chłonęły mniej tłuszczu.

Czytaj też: Co zrobić, by panierka nie odpadała od mięsa? Genialny sposób!

Po usmażeniu warto układać placki na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar pozostałego oleju. Dzięki temu prostemu trikowi placki ziemniaczane staną się mniej kaloryczne, a jednocześnie zachowają pożądany smak i teksturę.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach