Dutch baby. Holenderski pieczony naleśnik

0

Holenderski naleśnik "dutch baby" to puszysty, wyrośnięty przysmak, który idealnie nadaje się na śniadanie, lunch czy podwieczorek. Jest prosty i szybki w przygotowaniu i dosłownie rozpływa się w ustach.

Dutch baby. Holenderski pieczony naleśnik
Dutch baby - holenderski pieczony naleśnik (Materiały WP)

Holenderski pieczony naleśnik tak naprawdę wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Przygotowuje się go w piekarniku, dzięki czemu ciasto mocno wyrasta i jest niezwykle puszyste. Można go podawać zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami.

Holenderski naleśnik "dutch baby" - potrzebne składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki masła
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli

Holenderski naleśnik "dutch baby" - sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200° C
  • Jajka, mleko, mąkę, sól i cukier zmiksuj, aż ciasto będzie gładkie
  • Rozpuść 3 łyżki masła na żeliwnej patelni w rozgrzanym piekarniku lub na ogniu
  • Na patelnię wlej ciasto i ostrożnie przenieś ją z powrotem do piekarnika. Piecz, aż będzie wyrośnięte i zarumienione, około 15 do 20 minut

Gotowy naleśnik powinien mieć wyrośnięte, puszyste brzegi, a środek może nieco opaść. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem i skropiony sokiem z cytryny. Można go okrasić także ulubionymi owocami. Smacznego!

Zobacz także: Naleśniki z bananem i czekoladą. Najlepszy deser
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić